Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Omgevingsvergunning voor nieuwe Bergwijkbrug Merelbeke

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Omgevingsvergunning voor nieuwe Bergwijkbrug Merelbeke

Weldra kunnen de voorbereidende werken starten voor het vervangen van de oude Bergwijkbrug aan de Fraterstraat in Merelbeke. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft zopas de omgevingsvergunning verleend voor de bouw van de nieuwe Bergwijkbrug. Dankzij de nieuwe brug kan de verkeerssituatie aanzienlijk verbeterd worden, met vlotte en veilige fietsverbindingen over en langs de Ringvaart.

De bestaande Bergwijkbrug is meer dan zestig jaar oud en dringend aan vervanging toe om een vlotte verbinding te garanderen tussen de Florawijk en de stationsomgeving van Merelbeke (in het noorden) en Lemberge, de bedrijvenzone en de campus dierengeneeskunde (in het zuiden).
 
De heraanleg van de verouderde brug zal zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer en biedt ook mogelijkheden voor een grotere doorvaart op de Ringvaart. Tegelijk voorziet het project een forse verbetering van de veiligheid en het comfort van de fietsers. “De situatie op het kruispunt is veel te gevaarlijk, vooral voor fietsers.  Door het toegenomen verkeer staan auto's en fietsers er soms gewoon vast”, zegt schepen van Mobiliteit Luc Van Huffel.

Veilig

Er komt niet alleen een nieuwe brug, maar ook de kruispunten, de fietspaden en de bermen rond de brug worden heraangelegd. De nieuwe brug zal drie rijstroken voor wagens tellen: twee in de richting van het zuiden en één in de richting van het noorden. Een bijkomende afslagstrook op de brug zorgt voor een vlottere  verkeersdoorstroming vanuit het noorden, richting de R4. Voor de fietsers is er een gescheiden fietspad van 3,5 m breed, met daarnaast een voetpad.

Onderdoorgang

De fietsers langs de Ringvaartstraat en verderop langs de Verbrande Heiwegel (tussen de Fraterstraat en de Gontrode Heirweg, achter de Heiwijk) zullen via een onderdoorgang onder de nieuwe brug doorkunnen, waardoor een belangrijke conflictsituatie tussen het gemotoriseerde verkeer en het fietsverkeer verdwijnt.
 
De werken zullen twee jaar duren. De gemeente trof daarom al een aantal voorbereidingen. “De omleidingen zijn al uitgetekend en afgestemd met de bewoners en de handelaars. Het verkeer van de R4 zal kunnen afrijden via de Plataan. Daar ligt een afrit voor bus- en dienstverkeer en die zullen we openstellen. Zo moet het verkeer richting Gavere niet langs de Guldensporenlaan, maar kan het omrijden via de Oude Gaversesteenweg”, besluit schepen Van Huffel

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

In Genk wordt de spoorbrug over het Albertkanaal aan het sluizencomplex vervangen door een nieuwe en hogere brug. De werken starten eind dit jaar of begin volgend jaar en worden uitgevoerd door BAM Contractors voor een totaal bedrag van 23,8[…]

Ontwerp van nieuwe Krugerbrug is klaar

Ontwerp van nieuwe Krugerbrug is klaar

Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering is klaar

Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering is klaar

Infrabel trekt spoorprojecten weer op gang

Infrabel trekt spoorprojecten weer op gang

Meer artikels