Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Omgevingsloket kostte regering al 4,7 miljoen €

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Omgevingsloket kostte regering al 4,7 miljoen €

De ontwikkeling van het digitaal omgevingsloket heeft sinds 2013 al 4,7 miljoen € gekost. Dat antwoordde Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) op een parlementaire vraag van Lydia Peeters (Open Vld). Via het digitaal omgevingsloket kunnen vergunningen bij de Vlaamse overheid digitaal worden aangevraagd. De bekendste is de omgevingsvergunning, die de bouw- en milieuvergunning vervangt. De algemene lancering werd al een paar keer uitgesteld en is momenteel voor 1 januari gepland.

Het loket van de digitale bouwaanvraag en de omgevingsvergunning kampt al een hele tijd met problemen. Architecten-gebruikers kloegen in april  al over het systeem. Uit een rondvraag van Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) bij 700 leden bleek toen dat 99% van de gebruikers problemen ondervond met het loket van de digitale bouwaanvraag. De eerste praktijkervaringen met het loket van de omgevingsvergunning waren al evenmin hoopgevend: 95% van de gebruikers ondervond er moeilijkheden mee.

In mei stelden 450 architecten Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege zelfs formeel in gebreke omdat de situatie voor architecten onaanvaardbaar werd. Zij leden economische schade omwille van het vele tijdverlies en de verloren inspanningen, maar ook omdat contractuele afspraken door een laattijdige of niet-indiening van de aanvraag niet konden worden nagekomen. De architecten leden ook imagoschade, want in de ogen van de bouwheer of opdrachtgever leken ze onbekwaam.

Hoewel de ervaringen met beide digitale loketten allesbehalve positief waren, wilde de regering de lancering ervan niet nog eens uitstellen. Normaal moest de omgevingsvergunning reeds in februari in werking treden. Begin dit jaar moest het Vlaamse parlement de invoering uitstellen tot 1 juni. Er doken echter opnieuw problemen op. Wijzigingen aanbrengen lukte niet, nieuwe wetgeving integreren was niet mogelijk en de website liep regelmatig vast.

Het probleem bleek zowel bij de hardware van de Vlaamse overheid als bij de software van de leverancier te liggen. Daarom werd beslist om enkel een minimumpakket aan dienstverlening te voorzien op het digitaal loket. Ook dat bleek niet goed te werken. Met een tweede nooddecreet besliste het parlement uiteindelijk de zaak opnieuw uit te stellen, ditmaal tot 1 januari. Het maakte de zaken er niet eenvoudiger op: tijdens de overgangsperiode tot januari 2018 bestaan twee loketten naast elkaar. Welk loket je moet gebruiken is afhankelijk van het type werken en de instantie waar je je aanvraag moet indienen.

Ondertussen komt 1 januari, de derde poging voor de lancering, snel dichterbij. Volgens N-VA en Open Vld zit de software nog steeds vol bugs en het is volgens beide partijen nog maar de vraag of de lancering op 1 januari wel haalbaar is. Axel Ronse (N-VA) verklaarde in het Vlaamse parlement nog wekelijks mails te ontvangen van architecten met klachten over het omgevingsloket. Gebruikers krijgen foutmeldingen of het lukt gewoon niet om in te loggen. Ronse noemt dat weinig hoopgevend. Ook Open Vld twijfelt aan de haalbaarheid van de nieuwe lanceringsdatum. “Architecten vragen om op zijn minst de installatie van bugfixes uit te stellen tot de weekends, zodat het platform tijdens de week bereikbaar blijft”, zei volksvertegenwoordiger Lydia Peeters.

De testomgeving voor het omgevingsloket is al sinds 2016 beschikbaar voor informatici van de lokale besturen. Volgens minister Schauvliege zijn momenteel regelmatig nieuwe releases beschikbaar met verbeteringen en bugfixes. Met de leverancier is afgesproken dat deze maand alle noodzakelijke ingrepen inzake de performantie en stabiliteit klaar moeten zijn.  Er is een stappenplan uitgewerkt dat reikt tot 1 januari 2018. De uitvoering van het plan wordt voortdurend opgevolgd vanuit het projectteam en maandelijks, of zo veel als nodig, door de interne stuurgroep.

In het stappenplan zijn stresstesten en capaciteitstesten opgenomen om te voorkomen dat vroegere scenario’s zich opnieuw zouden voordoen. Schauvliege stelt dat de stresstesten met uitzondering van enkele opstartproblemen tot dusver goed verlopen, maar dat nog enkele bugs moeten worden weggewerkt. De Vlaamse regering heeft ook garanties geëist wat het gelijktijdige gebruik van het systeem betreft.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

De datum voor de invoering van het asbestattest is gekend. Vanaf 23 november 2022 moet er bij elke overdracht van een pand dat vóór 2001 werd gebouwd, een asbestattest overhandigd worden aan de koper. Volgens OVAM zouden in[…]

28/04/2022 | AsbestVlaamse Regering
Informatie bij overstromingen of droogte

Informatie bij overstromingen of droogte

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Meer artikels