Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

OLV Ter Duinen en De Ast winnen scholenwedstrijd

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
OLV Ter Duinen en De Ast winnen scholenwedstrijd

De installateurs sanitair en centrale verwarming hebben het al jaren moeilijk om vacatures in te vullen. Meer jongeren zouden de weg moeten vinden naar de technische school, en dan vooral naar de opleiding tot installateur. De Confederatie Bouw West-Vlaanderen is zich bewust van het probleem en promoot het beroep van installateur sanitair-cv via een scholenwedstrijd.

Elke school monteert in teamverband een installatie met diverse toestellen en leidingen. Zo kan de theorie omgezet worden in de praktijk. Voor de uitwerking van de installaties moeten de leerlingen rekening houden met de regels van de kunst en diverse normen of reglementen. Sommige onderdelen van de installatie moet men zelf opzoeken en later ook kunnen toelichten aan de vakjury. Bij de scholenwedstrijd staat de samenwerking tussen de school en de ondernemingswereld centraal. Het contact tussen de installateurs met de scholen is immers essentieel.

Trouwe steun

Voor de wedstrijd kan de Confederatie Bouw West-Vlaanderen rekenen op de trouwe steun van acht peter-groothandelaars, die via het peterschap over een school de meeste materialen voor de installatie gratis ter beschikking stellen. Dit jaar waren dat de firma’s Alsan, Desco, Facq, Florisan, Omni-Term, Sanicomfort, Sax en Van Mar­cke. Financiële steun is er voorts van Elco, Buderus, de Confederatie Bouw West-Vlaanderen, De Watergroep, Vaillant, De Dietrich, Virax, Nicoll, Remeha, TECE, Watts, Dyka Plastics, De Onderneming, Techlink, Ridge Tool en Rothenberger. De firma’s Elco, Remeha, Grünbeck, Nicoll TECE, Virax en Watts zorgden bovendien voor extra materiële steun voor de scholen.

Dit jaar maakten alle scholen éénzelfde installatie, zowel in het bso- als in het buso-onderwijs. Het was dit jaar een standaard huishoudelijke binneninstallatie met sanitair warm water en cv-installatie. De vakjury ging langs in elke school om de installatie te controleren. Bij de beoordeling werd de installatie onder druk geplaatst om te controleren of er lekken in de leidingen waren, of de verbindingen en lassen goed uitgevoerd werden, enz. Naast de praktische realisatie van de installatie moesten de leerlingen hun kennis ook bewijzen aan de hand van een aantal vragen. Tenslotte werd gevraagd aan de leerlingen om een aantal kleine praktische proeven uit te voeren.

Prijsuitreiking

Tijdens de prijsuitreiking bij de Confederatie Bouw in Kortrijk werden de resultaten bekendgemaakt. Alle deelnemende scholen kregen een waardebon waarmee ze materiaal voor hun afdeling sanitair-cv kunnen aankopen bij de steunende groothandelaars. Dit jaar werd een totale prijzenpot van 3.050 € uitgereikt.

In het bso ging de eerste plaats uiteindelijk naar OLV Ter Duinen (foto’s 1 en 2) uit Zeebrugge (450 €), vóor VTI Kortrijk (400 €). VTI Ieper, VTI Oostende en VTI Waregem kregen elk een waardebon van 350 €.

In het buso ging De Ast (foto’s 3 en 4) uit Poperinge met de hoofdprijs van 450 € aan de haal. Haverlo Assebroek en VIBSO Waregem kregen elk 350 €.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Ik kan alle meisjes een job als schrijnwerker aanraden"

"Ik kan alle meisjes een job als schrijnwerker aanraden"

Het nieuwe schooljaar is gestart. In het secundair bouwonderwijs lijkt de neerwaartse spiraal eindelijk gestopt. Er kiezen eindelijk weer meer jongeren voor een bouwopleiding, al gaat het nog maar om een lichte stijging: + 1%. De 19-jarige[…]

04/09/2021 | VakopleidingVCB
Na jarenlange daling opnieuw meer leerlingen in de bouw

Na jarenlange daling opnieuw meer leerlingen in de bouw

Te weinig elektrotechnici om Vlaanderen te voorzien van 30.000 publieke laadpunten

Te weinig elektrotechnici om Vlaanderen te voorzien van 30.000 publieke laadpunten

Q Academy bereidt zich voor op uitrol fibernetwerk

Q Academy bereidt zich voor op uitrol fibernetwerk

Meer artikels