Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

OCW onderzoekt kwaliteit voetpaden in Brussel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
OCW onderzoekt kwaliteit voetpaden in Brussel

Het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) en Brussel Mobiliteit onderzoeken de stoepen om het comfort van de voetgangers in de hoofdstad te verbeteren. Om de kwaliteit van nieuwe voetgangersvoorzieningen te beoordelen gebruiken ze een zogenaamde 'meetstoel'.
De openbare ruimte voor iedereen toegankelijk maken is een belangrijke uitdaging in het voetgangersvriendelijke beleid dat het Brusselse Gewest al jaren voert. Dit betekent ook dat bij het ontwerpen van nieuwe inrichtingen rekening gehouden wordt met de behoeften van alle gebruikers.
 
In Brussel moet de wegbekleding van nieuwe voetgangersvoorzieningen voldoen aan de normen voor gebruikskwaliteit die vastgelegd zijn in het kader van het nieuwe gewestelijke mobiliteitsplan Good Move. In 2019 legden Brussel Mobiliteit en het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw de laatste hand aan het vademecum over verhardingen voor voetgangersvoorzieningen.

Menukaart

"Het gaat om een soort menukaart waaruit verschillende actoren (wegbeheerders, studiebureaus, architecten) wegverhardingen met een hoge gebruikskwaliteit voor mobiele en minder mobiele gebruikers kunnen kiezen." zegt Benoit Dupriez van de dienst Planificatie van Brussel Mobiliteit.
 
Om deze gebruikskwaliteit te meten, werd de 'meetstoel' ontwikkeld.  Met deze rolstoel kan de kwaliteit van de bestaande wegbekleding  objectief gemeten worden. Drie criteria zijn daarbij belangrijk: de vlakheid (belangrijk voor het comfort), de stroefheid (belangrijk tegen uitglijden) en de dwarse en overlangse hellingsgraad.
 
"Daarnaast kunnen wegbeheerders ook controleren of de opgelegde waarden wel worden nageleefd bij een nieuwe inrichting. Dit gebeurt al tijdens de werkzaamheden, zodra de verharding aangebracht is. Het gaat om een innovatief hulpmiddel dat ook elders in België al gebruikt wordt en op belangstelling van het buitenland waaronder Frankrijk en Zwitserland) kan rekenen", zegt Olivier Van Damme, onderzoeker bij het OCW.

Databank

In Brussel zullen alle meetresultaten opgenomen worden in een algemene databank. Zo kan nagegaan worden welke soorten materialen en welke plaatsingstechnieken de beste resultaten bieden. Het wordt hiermee ook mogelijk om de evolutie van de gebruikskwaliteit van de wegbekleding op middellange en lange termijn na te gaan.
 
"De 'meetstoel' zal ons echt helpen om de materialen gebruikt voor voetgangersvoorzieningen te beoordelen. Zo kunnen we het comfort voor voetgangers verbeteren en het modaal aandeel van stappen in Brussel een zetje geven. Stappen is in Brussel verplaatsingsmiddel nummer één: een derde van de verplaatsingen gebeurt te voet en daarom is het voetgangerscomfort een prioriteit”, besluit de Brusselse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Elke Van Den Brandt.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Vlaamse regering bouwt in Brussel kantoor voor 4.750 ambtenaren

Vlaamse regering bouwt in Brussel kantoor voor 4.750 ambtenaren

Renovatie daken Egmontpaleis gaat volgende fase in

Renovatie daken Egmontpaleis gaat volgende fase in

Meer artikels