Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

NSZ hekelt betaalgedrag Vlaamse regering

NSZ hekelt betaalgedrag Vlaamse regering

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) doet een boekje open over het betaalgedrag van de Vlaamse regering. Volgens de organisatie heeft het totaal geen zin om als overheid projecten op te zetten die het aantal faillissementen moeten tegengaan en de Vlaamse ondernemingen sterker moeten maken wanneer dezelfde overheid slechts 43% van de facturen aan ondernemingen stipt betaalt.

'Een opeenstapeling van onbetaalde facturen is immers goed voor een kwart van de faillissementen. De Vlaamse overheid moet haar betaalgedrag dringend grondig verbeteren en kan daarbij de federale overheid als voorbeeld nemen: die betaalt 81% van de facturen vóór de vervaldatum', zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

'Wat we zelf doen, doen we beter' is vaak het credo van de Vlaamse regering en de Vlaamse overheid. Die bewering blijkt dan toch in ieder geval niet op te gaan voor het betalen van hun facturen. Tijdens het tweede kwartaal van 2016 heeft de Vlaamse Gemeenschap minder dan de helft van alle facturen op tijd betaald, zo blijkt uit de barometer van handelsinformatieleverancier Graydon. Ter vergelijking: de federale overheid betaalde acht op tien van haar facturen wel op tijd.

Het NSZ vraagt de Vlaamse overheid dringend om haar betaalgedrag grondig te verbeteren. Een teveel aan onbetaalde facturen is immers nog steeds de hoofdreden bij faillissementen. 'De Vlaamse regering zet terecht in op projecten die de Vlaamse ondernemingen moeten versterken en die het aantal faillissementen in Vlaanderen moeten tegengaan, maar die hebben weinig zin wanneer de Vlaamse overheid een bijzonder slechte betaler is', stelt Mattheeuws.

Bedrijven

Uit de Graydon-studie blijkt ook dat Belgische bedrijven in het tweede kwartaal twee derde van hun facturen op tijd betaalden. Dat is iets minder dan de 70% correcte betalingen in het eerste kwartaal, maar stabiel ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De zwaarste wanbetalingen namen lichtjes toe. Eén op de elf rekeningen werd meer dan 90 dagen te laat ingelost.

Opmerkelijk is dat de Waalse bedrijven voor het eerst beter presteren dan de Vlaamse en de Brusselse. De Waalse ondernemingen betaalden in 66,5% van de gevallen op tijd, dat is één procentpunt beter dan Vlaamse bedrijven en twee procentpunten beter dan de Brusselse. Graydon vermoedt dat Wallonië zijn inhaalbeweging te danken heeft aan beter georganiseerde leveranciers. Doordat leveranciers feller op hun centen jagen, is de stiptheid van betalingen fors toegenomen.

De Brusselse firma's waren dankzij de aanwezigheid van talrijke grote multinationals vele jaren de beste betalers, maar gingen nu fors achteruit en slagen er momenteel het moeilijkst in om hun rekeningen tijdig af te lossen. De verklaring hiervoor is volgens onderzoeksleider Eric Van den Broele van Graydon de terreurdreiging die nog steeds weegt op het bedrijfsleven in de hoofdstad.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen