Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

© Peter Adams Photography Ltd

België, Denemarken, Duitsland en Nederland bundelen hun krachten om van de Noordzee de grootste duurzame energiecentrale van Europa te maken. Dat zijn de vier landen zopas overeengekomen tijdens de North Sea Summit in de Deense havenstad Esbjerg. 

Tegen 2030 wil men de gezamenlijke offshore windcapaciteit van België, Denemarken, Duitsland en Nederland verviervoudigen tot 65 GW en tegen 2050 verder optrekken tot minstens 150 GW. Dat is vier keer zo veel als vandaag. De Noordzee wordt zo de grootste duurzame energiecentrale van Europa.
 
België wil de capaciteit van wind op zee te verviervoudigen tot bijna 6 GW tegen 2030 en 8 GW tegen 2040. Daarnaast pioniert ons land met het allereerste hybride energie-eiland in de Noordzee en met interconnecties met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Dat moet verzekeren dat er steeds goedkope windenergie tot bij de Belgische gezinnen en bedrijven raakt.
 
Ons land is één van de wereldleiders op het vlak van windenergie op zee. In tien jaar tijd werd België wereldwijd nummer twee wat betreft offshore capaciteit per inwoner, na Denemarken maar voor het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland. Vandaag produceert ons land 2,26 GW aan offshore energie. Tegen 2030 moet dat verdrievoudigd worden tot 6 GW, zodat ieder Belgisch gezin voorzien kan worden van Noordzee-stroom. Tegen 2040 staat een verdere uitbreiding tot 8 GW gepland.
 
In het kader van het Europese herstelplan pakt België ook uit met een wereldprimeur: het bouwen van het allereerste hybride energie-eiland in de Belgische Noordzee om de eigen windparken en interconnecties op aan te sluiten. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om drijvende zonnepanelen op de Noordzee te realiseren. 
 
Heel wat Belgische bedrijven zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot wereldleiders op het vlak van windenergie en bouwen mee aan grote windparken in onder meer Schotland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De windenergiesector is vandaag al goed voor 14.000 jobs. Daar komen naar verwachting tegen 2030 nog eens 10.000 nieuwe banen bij. 
 
“De crisis in Oekraïnemaakt duidelijk dat we als Europese landen werk moeten maken van meer eigen energie. Door in te zetten op meer hernieuwbare energie maken we ons niet alleen minder afhankelijk, we beschermen ook onze burgers en bedrijven beter tegen hoge prijzen en maken werk van een leefbare omgeving. Met dit akkoord plaatst België zich in de leidende groep van Europese landen die de omslag naar eigen, hernieuwbare energie ook koppelen aan succesvol industrieel beleid”, zei premier Alexander De Croo tijdens de ondertekening van de overeenkomst.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorbereiding gestart voor aanleg fietssnelweg F42

Voorbereiding gestart voor aanleg fietssnelweg F42

De provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Evergem beginnen met de voorbereiding voor de aanleg van de fietssnelweg F42 naar Sleidinge. Dat project wordt uitgevoerd met steun van de Vlaamse overheid en krijgt medewerking van Infrabel en de[…]

Vergunning voor transformatie Adolphe Maxlaan in Brussel

Vergunning voor transformatie Adolphe Maxlaan in Brussel

Subsidie voor fietspaden in Oost-Vlaanderen

Subsidie voor fietspaden in Oost-Vlaanderen

Geen bebouwing op 4 ha grond in Ekeren-Donk

Geen bebouwing op 4 ha grond in Ekeren-Donk

Meer artikels