Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Noorderlijn-project uit de startblokken

Noorderlijn-project uit de startblokken

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis hebben onlangs het startschot gegeven voor de werken aan het ambitieuze project Noorderlijn. Over bijna 3,5 jaar zal iedereen de tram kunnen nemen tussen het centrum en het noorden van de stad. 'We investeren samen in nieuwe tramverbindingen die de Antwerpse mobiliteit meer zuurstof geven. Tegelijkertijd maken we enkele belangrijke assen verkeersveiliger', klinkt het.

Het Noorderlijn-project maakt werk van nieuwe tramverbindingen tussen het centrum, het Eilandje en het noorden van de stad Antwerpen. Ook de Noorderleien worden aangepakt en krijgen hetzelfde wegprofiel als de Zuiderleien. Twee dagen voor de eigenlijke start van de werken hebben de partners achter de Noorderlijn het ambitieuze project op gang getrokken. Minister Ben Weyts, schepen Koen Kennis en de andere partners hesen symbolisch vlaggen om de start van de werken te signaleren.

Bouwsteen

Het Noorderlijn-project is een belangrijke bouwsteen van het masterplan 2020. Met dit plan wil de Vlaamse regering de bereikbaarheid van de stad en de haven veilig stellen voor alle vervoersmiddelen, de verkeersveiligheid van alle weggebruikers verbeteren en de leefbaarheid voor de Antwerpenaars garanderen.

Om het project te realiseren werken De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Antwerpen samen met de aannemersgroep TramContractors nv, een samengaan van BAM Contractors, BAM Infrarail, BAM Track, BAM PPP PGGM Infrastructure Coöperatie en Cofely Fabricom (Engie).

'Dit is een mobiliteitsbeleid met oog voor alle vormen van vervoer', benadrukt minister Weyts. 'Natuurlijk ook de fiets én het openbaar vervoer. De uitbouw van het tramnetwerk zal de mobiliteit van de Antwerpenaar rechtstreeks en voelbaar ten goede komen.'

Open helling

'De werken focussen eerst op de her­aanleg van de Frankrijklei, de aanleg van de open helling voor de tram en de parking onder het nieuw aan te leggen Operaplein, en op de toekomstige toegang tot de ondergrondse metro en parking op de kop van de De Keyserlei', geeft schepen Koen Kennis mee. Nog in de eerste fase starten de werken aan de trambusbaan op de Noorderlaan en de nieuwe overstapparking aan de Havanasite aan het kruispunt met de Ekersesteenweg.

Vanaf mei begint de heraanleg van de Rijnkaai en in augustus starten de werken aan de Londenbrug, waardoor deze niet meer bruikbaar is voor het autoverkeer. In september volgt dan de aanleg van de tramsporen op de Londen-Amsterdamstraat.

Door de werf

Tijdens de werken zal al het verkeer steeds door de werf kunnen, zowel op de Frankrijklei, de Noorderlaan als op de Rijnkaai. De aannemer plant evenveel rijstroken tijdens de werken als er na de werken beschikbaar zullen zijn. Dit wil zeggen dat er op de Frankrijklei en de Noorderlaan steeds 2x2 rijstroken beschikbaar zijn en op de Rijnkaai 1x1. Voetgangers en fietsers kunnen gebruikmaken van veilige doorgangen langsheen de hele werf. Het openbaar vervoer blijft ten allen tijde beschikbaar.

In juni 2017 start de tweede fase van de werken en worden de Leien onderbroken tussen de Maria-Theresialei en de Violierstraat. De aannemer begint dan met de aanleg van het nieuwe Operaplein. Ook de eerste werken aan de Italiëlei en de Franklin Rooseveltplaats gaan dan van start. Op dat moment zal tram 7 al gebruikmaken van de nieuw aangelegde Rijnkaai en het keerpunt in de Amsterdam- en de Bataviastraat. Ook op de Noorderlaan rijdt tram 6 dan van de overstapparking Havana via de Groenendaallaan naar het centrum van de stad.

'Dit is een mobiliteitsbeleid met oog voor alle vormen van vervoer', benadrukt minister Weyts.

Eindpunt

Tegen de zomer van 2018 is het Operaplein bovengronds klaar. Begin 2019 kan de nieuwe tram 1 doorrijden op de Noorderleien, langs Spoor Noord en de Kempenstraat, tot aan het eindpunt Havana op Luchtbal. Tegen de zomer van 2019 rijdt ook het doorgaande autoverkeer onder het nieuwe Operaplein en is de vernieuwde Franklin Rooseveltplaats klaar.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
Werken aan de Mechelse vesten van start

Werken aan de Mechelse vesten van start

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over