Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nooit eerder zoveel vraag naar satellietkantoren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nooit eerder zoveel vraag naar satellietkantoren

“Slechts 15% van de werknemers ziet open landschapskantoren nog zitten”, zegt Dirk Paelinck, CEO van Workero.

Acht op de tien Belgen wil na de viruscrisis niet zozeer altijd van thuis uit werken, maar wel vaker dicht bij huis, zodat het pendelen minder zwaar doorweegt. Heel wat bedrijven zijn daarom al massaal op zoek naar mogelijke oplossingen. De vraag naar satellietkantoren is met 300% gestegen. Dat blijkt uit een rondvraag van Workero, een Belgisch platform dat onbenutte kantoorruimte en werkplekken aanbiedt.

 

Ruim één op de drie (35%) ondervraagden werkte nooit thuis vóór de lockdown. Bijna de helft daarvan omdat het niet mocht van de werkgever, bijna 15% omdat men liever op kantoor werkte. Ongeveer één op de vijf werkte één dag per week van thuis uit, wat meteen hun ‘work-life’ balans meer in evenwicht bracht.
Maar na de virusuitbraak zijn we allemaal massaal gaan thuiswerken: bijna zeven op de tien werknemers werkt in deze coronatijden fulltime thuis. Daardoor hebben velen de voordelen van thuiswerk ingezien, al worden ook wel nadelen gemeld.
 
Die nadelen zijn vooral de verminderde sociale contacten (70%), het feit dat belangrijke zaken iets minder vlot te bespreken zijn vanop afstand (51%) en de grotere zelfdiscipline die nodig is (39%).
 
“Mensen weten nu hoe ze de files kunnen vermijden, maar hebben tegelijkertijd ook nood aan sociale contacten. Daarom wordt ‘remote working’ het nieuwe normaal: werken in een soort regionaal satellietkantoor dat door de werkgever gehuurd wordt. Dat kan gaan van een simpel bureau tot een grote vergaderzaal bij een ander bedrijf”, zegt Dirk Paelinck, CEO van Workero.

Nieuw doel

“Het kantoor zal dan een nieuw doel krijgen als een plek waar men zich met anderen focust op essentiële taken binnen een verbindende bedrijfscultuur. Doordat op dit soort locaties professionals uit verschillende bedrijven en met verschillende specialisaties met elkaar in contact komen, faciliteert een bedrijf zoals het onze innovatie en co-creatie tussen bedrijven”, vervolgt Paelinck.
 
Workero zag sinds de viruscrisis de vraag van bedrijven die op zoek zijn naar satellietkantoren met 300% toenemen. Steeds meer bedrijven bekijken inmiddels ook hoe ze hun leegstaande of onderbenutte kantoorruimte kunnen rentabiliseren, een denkoefening die heel wat geld kan besparen.
 
“Covid-19 heeft gezorgd voor een exponentiële versnelling van een trend die al langer zichtbaar was: de herdefiniëring van de functionaliteit van het kantoor. Bedrijven kunnen geld verdienen door kantoorruimte die ze niet benutten te verhuren. Anderzijds maakt een onderneming die haar werknemers in een ‘coworking place’ in kleinere steden laat werken, haar werknemers gelukkig”, aldus Dirk Paelinck.

Landschapskantoren

Uit de enquête blijkt ook dat de landschapskantoren fors aan populariteit inboeten. Al lang vóór de coronacrisis stelden heel wat bedrijven vast dat landschapskantoren toch niet de ideale werkplek zijn. Werknemers blijken zich immers door storende omgevingsgeluiden maar moeilijk te kunnen concentreren op hun job.
 
De virusuitbraak heeft deze trend nog versneld. Ongeveer 85% van de 772 ondervraagde werkende landgenoten wil enkel nog private of afgeschermde werkplekken; slechts 15% ziet open landschapskantoren nog zitten.
 
Door de lockdown werd de voorbije weken naar schatting 18 miljoen m² kantoorruimte in ons land amper of niet benut. Telewerk en ‘remote working’ worden volgens kantoorexperts dan ook het nieuwe normaal. Het kan bovendien de files rond onze grootsteden helpen oplossen en ook het milieu zal er wel bij varen.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

De sectorfederatie BouwMaterialenProducenten (BMP) overhandigde op 14 september zijn nieuwe memorandum op de site van Gyproc Saint-Gobain aan Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. In[…]

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Meer artikels