Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nooit eerder waren er zoveel starters in de bouw

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nooit eerder waren er zoveel starters in de bouw

© @bogdanhoda

Vorig jaar startten in Vlaanderen 10.356 nieuwe bouwondernemingen, een recordaantal. Dat zijn er 895 meer dan in 2019, een stijging met maar liefst 9,5% en quasi een verdubbeling ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van Graydon.
“De bouwsector blijft een aantrekkelijke sector voor startende bedrijven. Het aantal nieuwe bouwondernemingen zit al een paar jaar in de lift,  maar ook in 2020 is de ondernemersdrang groot gebleven. Dat valt alleen maar toe te juichen, wat de bouwuitdagingen voor de toekomst zijn groot”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
De bouwsector doet het daarmee opmerkelijk beter dan de Vlaamse tendens over alle sectoren heen, waar de stijging 0,66% is. De beroepsvereniging ziet verschillende redenen voor de grote stijging.
 
“Wellicht heeft  de coronacrisis meegespeeld. Door onzekere werkomstandigheden in de private sector hebben meer mensen de stap naar zelfstandig ondernemen gezet. Sinds de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen zijn er ook minder drempels om aan de slag te gaan in de bouw en vinden starters ook duidelijk beter hun weg”, aldus Waeytens.
 
Bovendien heeft de bouw een sterk groeipotentieel. Op korte termijn zijn de orderboeken nog wel minder gevuld, maar er biedt zich een groot werkvolume aan.  De noodzakelijke overheidsinvesteringen in mobiliteit en infrastructuur werden beloofd. Bovendien staat in alle klimaatnota’s te lezen dat onze gebouwen veel energiezuiniger moeten worden en dat de renovatiegraad van onze huizen dringend omhoog moet.
 
“We spreken over een geplande verdrievoudiging van het aantal renovaties.  Daarmee willen we tegemoet komen aan de ambities van Europa om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. De plannen voor relance en herstel zetten daar ook op in. Met als gevolg dat meer mensen brood zien in de bouwsector. Er is veel werk aan de winkel, en dat inspireert mensen om een bouwbedrijf te starten”, aldus Jean-Pierre Waeytens.
 
Samen met het aantal starters gaat ook het aantal actieve ondernemingen in de bouwsector al jaren in stijgende lijn. Het voorbije jaar was er een stijging met bijna 8 % (van 85.784 naar 92.500).
 
Ten opzichte van 2014 is het aantal bouwbedrijven bijna met een derde gestegen (van 69.763 naar 92.500). Opmerkelijk is dat ook het aandeel zelfstandigen/bedrijven zonder personeel elk jaar stijgt, van 70% in 2014 tot 76 % in 2020. Er zijn dus relatief minder werkgevers.
 
Ook het aantal faillissementen lag in 2020 beduidend lager (681 ten opzichte van 910 in 2019), maar hier speelt uiteraard het moratorium (dat eind januari werd opgeheven) een rol.
 
 Het is afwachten wat de toekomst brengt, maar volgens de jongste bouwbarometer zegt 8% van de bedrijven financiële moeilijkheden te hebben omwille van de coronacrisis. Ook dat is een opmerkelijke stijging.

Freelance werk

Bouwunie pleit er ook voor om freelance arbeid mogelijk te maken in de bouw.  “De vraag naar flexibiliteit is groot. 70% van de aannemers wil een beroep doen op freelancers. Er is veel werk op komst en bouwbedrijven willen snel en eenvoudig kunnen rekenen op ondernemers met een specifieke kennis. Ook voor de freelancers zijn er voordelen. Zij moeten zelf weinig investeringen doen en kunnen het materiaal van hun opdrachtgever gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan schilders, metsers, dakbedekkers, vloerders en installateurs van centrale verwarming”, zegt Waeytens.
 
“Momenteel is de freelancer nog niet ingeburgerd in de bouw. De kans is namelijk groot dat sociale inspectiediensten dit zien als schijnzelfstandigheid met grote boetes tot gevolg. Wie zich vandaag in de bouw openlijk uit als ‘freelancer in de bouw’ heeft steeds een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. Wij vragen daarom  om de arbeidsrelatiewet aan te passen en rechtszekerheid te creëren. Over schijnzelfstandigheid mag enkel sprake zijn bij manifeste fraude en sociale dumping”, besluit de gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Greenbizz viert vijfde verjaardag

Greenbizz viert vijfde verjaardag

Meer dan 75 startups hebben al kunnen genieten van het unieke ecosysteem van Greenbizz, de Brusselse incubator die innovatief duurzaam ondernemerschap stimuleert en die eind vorig jaar zijn vijfde verjaardag vierde.  Greenbizz is een[…]

Nieuwe bedrijven – starters 2022

Nieuwe bedrijven – starters 2022

Viruscrisis krijgt ondernemende Vlaming niet klein

Viruscrisis krijgt ondernemende Vlaming niet klein

Kunstmatige intelligentie analyseert bouwwerven en zorgt voor efficiënter werkproces

Kunstmatige intelligentie analyseert bouwwerven en zorgt voor efficiënter werkproces

Meer artikels