Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Noodopvang Oekraïnse vluchtelingen kan met tijdelijke constructies zonder vergunning

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Noodopvang Oekraïnse vluchtelingen kan met tijdelijke constructies zonder vergunning

© Britta und Ralph Hoppe - www.FooTToo.de

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en het departement Omgeving verspreiden aan alle lokale besturen een draaiboek dat hen wijst op de mogelijkheden om zonder vergunningsprocedures noodopvang te voorzien. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele laat het bestaande aanbod aan woonunits en -containers in kaart brengen.
 

De tijdelijke opvang van vluchtelingen in Oekraïne in bestaande gebouwen zal vermoedelijk niet volstaan om te voldoen aan de nood aan opvangplaatsen. Daarom is het van cruciaal belang dat het voor steden en gemeenten zo makkelijk mogelijk is om tijdelijke constructies zoals woonunits en tenten te plaatsen voor noodopvang.


Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele gaf de Vlaamse Maatschappij Voor Sociaal Wonen (VMSW) reeds de opdracht om het aanbod van containers en mobiele woonunits in kaart te brengen. Via privé-aanbieders wordt er onderzocht wat er mogelijk is op korte termijn. Daarnaast peilt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) op dit moment alvast bij haar leden naar de mogelijkheden inzake containers en woonunits die ter beschikking kunnen worden gesteld voor Oekraïense vluchtelingen.


De regelgeving ruimtelijke ordening werd enkele jaren geleden aangepast om ze toekomstbestendig te maken voor mogelijke oorlogssituaties en bijhorende vluchtelingenstromen. De overheid of een vereniging kan onder bepaalde voorwaarden opvang tot drie jaar inrichten zonder omgevingsvergunning en er is ook geen vergunning nodig voor de tijdelijke organisatie van noodopvang door een overheid.


“Net zoals tijdens de coronacrisis is het mogelijk om met behulp van tijdelijke infrastructuren, units of ingebruikname van leegstaande gebouwen, in een mum van tijd zonder procedure drempels extra capaciteit te realiseren zodat geen kostbare tijd wordt verloren”, zegt Demir.


In principe moet je in Vlaanderen voor de plaatsing van tijdelijke constructies een omgevingsvergunning aanvragen. Maar specifiek voor de organisatie van opvang door een overheid zijn daarvoor uitzonderingen voorzien. Enkel een melding volstaat voor het plaatsen van tijdelijke wooncontainers of -tenten voor noodopvang.


Ook containers met aanverwante functies, zoals kook- en eetcontainers, onthaalcontainers, containers bestemd voor personeel of voor ontmoetings- en ontspanningsruimte, kunnen zonder vergunningsprocedure gemeld worden. Deze regeling is gericht is op de organisatie van opvang door een overheid en vergelijkbaar met de vrijstellingen voor tijdelijke triagecentra en vaccinatiecentra tijdens de coronacrisis.


Ook in bestaande gebouwen kan de overheid of een vereniging kan opvang tot drie jaar inrichten zonder omgevingsvergunning. Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden indien een industriegebouw of hotel tijdelijk wordt ingericht als noodopvang voor vluchtelingen. Het moet gaan om gegroepeerde opvang.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Matexi blijft op koers ondanks actuele uitdagingen in de bouwsector

Matexi blijft op koers ondanks actuele uitdagingen in de bouwsector

Ondanks de actuele ongeziene uitdagingen voor de bouwsector – veroorzaakt door inflatie, sterk gestegen energieprijzen en verstoringen in de toeleveringsketen – slaagt woningbouwer en buurtontwikkelaar Matexi erin om een solide koers[…]

Gent wil aanbod studentenhuisvesting verhogen

Gent wil aanbod studentenhuisvesting verhogen

Cofinimmo verwerft twee nieuwe woonzorgcentra

Cofinimmo verwerft twee nieuwe woonzorgcentra

Woningent zoekt ontwerper voor sociaal woongebouw in Meulestede

Woningent zoekt ontwerper voor sociaal woongebouw in Meulestede

Meer artikels