Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

‘Noise Camera’ maakt steden stiller

Gerelateerde onderwerpen :

,
‘Noise Camera’ maakt steden stiller

Foto’s: © Axis Communications

Axis Communications en Sorama hebben een slimme camera ontwikkeld die geluidsoverlast door voertuigen in kaart brengt en de handhaving op dit vlak mogelijk maakt. De stad Genk kiest al voor deze technologie.

De slimme geluidscamera’s zijn uitgerust met 64 microfoons die registreren waar een geluid vandaan komt en hoeveel decibels er worden geproduceerd. Software analyseert de beelden en het geluidsniveau, waarna op de overlast kan worden ingespeeld. Bijvoorbeeld door de toegelaten snelheid aan te passen, snelheidsremmers te plaatsen, op specifiek momenten de fysieke handhaving te versterken of de gerechtelijke autoriteiten in te schakelen.

Epko van Nisselrooij, Smart City expert bij Axis Communications: “Deze specifieke toepassing maakt geluidsoverlast door het verkeer meteen zichtbaar. De ‘knalpotcamera’ in België is nog maar een eerste voorbeeld van het potentieel van deze innovatie. Op termijn zullen steden in staat zijn om in kaart te brengen waar de geluidsoverlast het vaakst voorkomt om vervolgens eventueel maatregelen te nemen om die hinder te vermijden. Zo kunnen ze van reactief handhaven naar het proactief voorkomen van de situatie gaan.”

Geluidsoverlast tegengaan

Volgens een onderzoek van de WHO uit 2018 zou geluidsoverlast in de EU jaarlijks verantwoordelijk zijn voor 1,6 miljoen verloren gezonde levensjaren. Rick Scholte, CEO van Sorama: “Geluidsoverlast is op die manier dus even schadelijk als luchtvervuiling, terwijl dat doorgaans meer aandacht krijgt. Gelukkig zien we dat meer en meer steden beginnen na te denken over manieren om het geluidsniveau in de stad terug te dringen. Zo zetten we samen stappen richting stillere, aangenamere en veiligere binnensteden.”

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

SGS Belgium en BouwQ werken samen op gebied van bouwinspecties

SGS Belgium en BouwQ werken samen op gebied van bouwinspecties

Bouwinspectiebureau BouwQ en SGS Belgium hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor de Belgische markt. SGS Belgium en BouwQ werken al geruime tijd samen in België en hebben inmiddels verschillende projecten succesvol afgerond.[…]

15/09/2022 | Ondernemingen
Radartechnologie verbetert veiligheid van wegenwerkers

Radartechnologie verbetert veiligheid van wegenwerkers

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Toekomstig asbestattest ook nuttig voor aannemers

Toekomstig asbestattest ook nuttig voor aannemers

Meer artikels