Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nog vijf locaties voor fpc in Aalst

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nog vijf locaties voor fpc in Aalst

In de startnota voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (grup) dat nodig is voor de bouw van een forensisch psychiatrisch centrum (fpc) in Aalst staan nog vijf mogelijke locaties. Op de longlist stonden liefst 65 potentiële locaties. De volgende fase is de publieke consultatie over die startnota waarbij iedereen zijn opmerkingen kan geven en eventueel alternatieven geven. De Vlaamse regering zal dan de locaties afwegen naar haalbaarheid en milieueffecten.
De streefdatum voor het Aalsterse fpc is 2025-2026. De federale regering heeft vanaf 2025 budgetten voorzien om het project te realiseren. Bedoeling is dat ze een vergunbaar project hebben tegen dan.
 
Nadat een eerste voorstel van de federale overheid in 2016 voor de inplanting van een fpc op de site Nederhase werd afgevoerd, bleef het vier jaar stil. In overleg met de stad Aalst haalde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir het dossier van onder het stof. “In 2016 werd beslist een bijkomend centrum te bouwen. Voor de realisatie ervan is een herbestemming en de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan nodig. Het dossier lag echter al vier jaar stil. Ik heb bij mijn aantreden als minister het overleg met de federale overheid en de stad Aalst heropgestart om met dit dossier verder vooruit te gaan”, zegt Vlaams minister Demir.
 
Het fpc-project past in het federale masterplan voor detentie in humane omstandigheden. De realisatie van een fpc in Gent en in Antwerpen heeft reeds gezorgd voor 446 bijkomende plaatsen. Maar volgens het masterplan moeten er nog extra plaatsen komen in Vlaanderen. Hierbij werd gekozen voor een long stay-inrichting in Aalst, centraal in Vlaanderen. “Onlangs werd beslist de capaciteit te verhogen naar 180 plaatsen. Dit heeft geen impact op het locatieonderzoek, maar is enorm belangrijk gezien de nood aan voldoende plaatsen in forensische psychiatrische centra”, aldus Demir.
 
In 2021 voerde het departement Omgeving samen met de stad en de federale overheid een uitgebreid onderzoek naar 65 locaties in Aalst. Uiteindelijk worden vijf locaties geschikt bevonden. Het gaat om twee woonuitbreidingsgebieden (Horebekeveld en Biekorfstraat), de voormalige bedrijfssite Gates (Erembodegem) en de bedrijventerreinen Siesegemkouter Noord en Zuid. Na de publieke consultatie over de startnota zullen de haalbaarheid en milieueffecten in kaart gebracht worden. Uiteindelijk zal de Vlaamse regering een keuze maken en een grup goedkeuren. Minister Demir wijst erop dat de oefening grondig moet gebeuren en dat voldoende alternatieven moeten onderzocht worden in het belang van de rechtszekerheid.
 
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunning voor infrastructuurwerken op bedrijventerrein Rieme Noord

Vergunning voor infrastructuurwerken op bedrijventerrein Rieme Noord

De gemeente Evergem geeft een omgevingsvergunning aan de intergemeentelijke vereniging Veneco voor de infrastructuurwerken op het bedrijventerrein Rieme Noord Callemansputtewegel. De aanvang van de werkzaamheden staat gepland voor midden dit[…]

Matexi blijft op koers ondanks actuele uitdagingen in de bouwsector

Matexi blijft op koers ondanks actuele uitdagingen in de bouwsector

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Meer artikels