Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nog één woonmaatschappij voor Waregem en Harelbeke

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nog één woonmaatschappij voor Waregem en Harelbeke

Vanaf 1 januari 2023 zal er in Anzegem, Deerlijk, Dentergem, Harelbeke, Lendelede, Oostrozebeke, Waregem en Wielsbeke nog slechts één woonmaatschappij actief zijn. Voor drie gemeenten was een afwijking nodig op de nieuwe ‘regioregel’ van de Vlaamse regering, maar de Vlaamse overheid keurde het voorgestelde werkingsgebied uiteindelijk volledig goed.
De Vlaamse regering keurde op 4 februari, met anderhalve maand vertraging, de werkingsgebieden goed voor de nieuwe woonmaatschappijen. In Vlaanderen zijn er vandaag 134 sociale verhuurders (sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren). Vanaf 1 januari 2023 worden die vervangen door slechts 42 woonmaatschappijen. Vlaanderen wil met deze forse hertekening een overzichtelijker en efficiënter sociaal woonlandschap creëren. Dit zou moeten meer duidelijkheid brengen voor de (kandidaat)huurders en op termijn het aanbod aan sociale huurwoningen verhogen. O.m. in Antwerpen en Gent zorgt deze maateregel voor problemen, omdat een fusie tussen shm’s en/of overdrachten van sociale woningen niet altijd voor de hand liggen. In Limburg blijft er slechts één shm over voor de hele provincie.
 
De nieuwe woonmaatschappij voor o.m. Waregem en Harelbeke zal gevormd worden vanuit de huidige grootste spelers in dit werkgebied. De shm’s Helpt Elkander uit Waregem en Mijn Huis uit Harelbeke, gaan samen met het  RSVK Waregem van start met de vorming van één woonmaatschappij in de regio Zuid-West-Vlaanderen Midden. Een naam voor deze nieuwe woonmaatschappij moet nog gezocht worden.
 
Daarbij zal ook in overleg gegaan worden met SVK De Poort uit Kortrijk en de svk’s van Izegem en Tielt die ook deels actief zijn in deze nieuwe regio. Er moeten ook afspraken gemaakt worden met de toekomstige woonmaatschappijen die Zwevegem, Ardooie, Tielt en Pittem zullen bedienen, omdat deze gemeentes nu nog deels door Mijn Huis of Helpt Elkander bediend worden.
 
Het zal volgens de initiatiefnemers in Waregem en Harelbeke nog een huzarenwerk zijn om deze klus tegen 1 januari 2023 te klaren. “Deze schaalvergroting schept zeker kansen op termijn. Samen zullen wij erover waken dat onze werking nog performanter wordt, dat we dicht bij de huurders blijven staan en dat de zoektocht naar een sociale woning voor kandidaat-huurders nog eenvoudiger wordt. Elke kans om op termijn meer en betere sociale huurwoningen aan te bieden, zullen wij zeker benutten.”
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels