Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

noAarchitecten tekent ‘nieuw’ het Steen

Gerelateerde onderwerpen :

,
noAarchitecten tekent ‘nieuw’ het Steen

De stad Antwerpen wil het Steen ontwikkelen tot een toeristisch onthaalcentrum, zonder daarbij afbreuk te doen aan de kunsthistorische waarde van het gebouw. Via de procedure van de open oproep van de Vlaamse Bouwmeester selecteerde de stad het ontwerpteam noAarchitecten. Het winnende ontwerp vertrekt vanuit het vrijstaande gebouw dat het Steen in 1890 was. Er komen ook een nieuwe toren en een belevingsparcours waarbij de geschiedenis van Antwerpen centraal staat. Duurzaamheid staat voorop. Zo zal de Schelde als energiebron worden gebruikt.

Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen. Als toeristisch onthaalcentrum zal het Steen in de toekomst verschillende noden combineren, zoals informatieverstrekking, ticketverkoop, boekingen en exposities. Door aanmeerplaatsen te voorzien aan het Steen zullen cruisepassagiers onmiddellijk via de nieuwe cruiseterminal in het gebouw aan hun ontdekkingstocht van de historische binnenstad kunnen beginnen.

“Het Steen is de ideale locatie om bezoekers te verwelkomen in onze stad en hen de boeiende en lange geschiedenis van Antwerpen te vertellen. Deze landmark ligt op het kruispunt van twee belangrijke toeristische assen van de stad. Het ligt midden op de Noord-Zuid-as die loopt van het Red Star Line-museum op het Eilandje tot aan het KMSKA op het Zuid. Bovendien ligt het ook op de Via Sinjoor, de Oost-West-as die start aan het monumentale Centraal Station en eindigt aan het indrukwekkende het Steen. Met dit knappe staaltje van architectuur en deze nieuwe toeristische invulling krijgt Antwerpen er een mooi internationaal visitekaartje bij”, glundert schepen van Toerisme Koen Kennis.

Het ontwerp van noAarchitecten vertrekt vanuit de bouwgeschiedenis van het Steen. Het Steen als vrijstaand gebouw, zoals het in 1890 was, vormt de basis. De aanbouw uit de jaren ’50 van vorige eeuw wordt vervangen door een nieuwe constructie met toren en dakterras. Dit gebeurt in een uitgesproken hedendaagse architectuur, waardoor verschillende tijdslagen in één gebouw verzoend worden.

Behalve het bouwen van de nodige ruimte om bezoekers in de stad te verwelkomen, komt er ook een nieuwe toren. De beklimming van deze toren leidt bezoekers naar het dakterras, waar men kan genieten van een verrassend uitzicht over Schelde, stad en haven.

Het onthaal van het Steen bevat niet alleen een infozone, een stadswinkel en een rustruimte met zicht op de Schelde, maar ook een belevingsparcours. Dit legt zich toe op het ontstaan en de rijke geschiedenis van Antwerpen.

Hernieuwbare energie

De gebruikte energie op de site is hoofdzakelijk hernieuwbaar. Het vernieuwde het Steen maakt gebruik van de Schelde als warmte- en koudebron en er is zuidgeoriënteerde dakoppervlakte voor zonnepanelen. De werken aan het Steen zullen begin 2018 starten en het einde is voorzien eind 2019.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlamingen vinden behoud onroerend erfgoed belangrijk

Vlamingen vinden behoud onroerend erfgoed belangrijk

Het Agentschap Onroerend Erfgoed onderzocht hoe belangrijk Vlamingen onroerend erfgoed vinden en welke zorg ze ervoor dragen. “Bijna 70% van de Vlamingen vindt het behoud van ons onroerend erfgoed belangrijk. Het draagvlak voor[…]

27/02/2020 | VlaanderenErfgoed
Maaslands Huis renoveert 181 woongelegenheden

Maaslands Huis renoveert 181 woongelegenheden

Key West-project goed voor 524 appartementen aan kanaal Brussel

Key West-project goed voor 524 appartementen aan kanaal Brussel

Voormalige elektriciteitscentrale in Luik wordt bedrijvenpark

Voormalige elektriciteitscentrale in Luik wordt bedrijvenpark

Meer artikels