Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

NMBS rust werkplaats van Vorst uit met 6.100 zonnepanelen

NMBS rust werkplaats van Vorst uit met 6.100 zonnepanelen

De NMBS heeft op de daken van haar onderhoudswerkplaats van Vorst een installatie van 6.100 zonnepanelen in gebruik genomen. Hierdoor wordt de NMBS nog groener.

Deze installatie van 6.100 panelen is de grootste fotovoltaïsche productie-installatie van NMBS en tevens één van de grootste in het Brusselse Gewest. De panelen zullen jaarlijks 1.500.000 kWh aan elektriciteit opwekken, wat overeenstemt met het elektriciteitsverbruik van 430 gezinnen. Het gaat om de grootste fotovoltaïsche productie-installatie van de NMBS. Het grootste deel van de elektriciteitsproductie van deze 6.100 nieuwe panelen, die geïnstalleerd werden via een publiek-private samenwerking (pps) met Eneco, wordt ter plaatse gebruikt voor de voeding van de elektrische toestellen zoals de verlichting, machines en compressoren. Op ogenblikken van de dag waarop de panelen meer elektriciteit produceren dan nodig is voor de werking van de werkplaats zal de elektriciteit weer in het spoorelektriciteitsnet worden geïnjecteerd om aan andere behoeften van de spoorwegen te voldoen. De tractiewerkplaats van Vorst is gespecialiseerd in het onderhoud van hogesnelheidstreinen (Thalys, Eurostar, TGV-stellen van de SNCF) en in het onderhoud en herstellingen van de klassieke treinen van de NMBS.

Nieuwe installaties

Bovenop deze installatie plant de spoorwegonderneming dit jaar nog acht andere installaties: op de parking van het station van Oostende en op de werkplaatsen van Schaarbeek, Salzinnes (Namen), Aarlen, Cuesmes (Bergen), Charleroi, Kinkempois (Luik) en Ottignies (in samenwerking met het bedrijf Green-Invest). Deze acht installaties zullen in totaal 2.000.000 kWh produceren, wat overeenstemt met het jaarverbruik van 570 gezinnen. De NMBS plaatste vorig jaar zonnepanelen op de daken van drie gebouwen in de buurt van het station van Schaarbeek: het museum Train World, een werkplaats voor treinonderhoud en een administratief gebouw. In 2017 leverden de zonnepanelen 3 miljoen kWh aan zonne-energie; dat is 2,3% van de totale elektriciteit die nodig is voor de NMBS-gebouwen. Dankzij al deze nieuwe installaties zullen de in totaal 21.800 zonnepanelen de productie in 2018 doen toenemen tot 5 miljoen kWh, wat overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 1.400 gezinnen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid zit in het DNA van de NMBS: 95% van de treinen rijdt op elektrische tractie, wat van de trein het meest energiezuinige vervoermiddel maakt. De spoorwegonderneming heeft echter de ambitie om tegen 2022 nog energiezuiniger te worden door haar energieverbruik in de stations, kantoren en werkplaatsen met 7% te verminderen, door het energieverbruik van de treinen met 5% terug te dringen en door te investeren in groene energie. Voor de NMBS is deze strategie om te investeren in hernieuwbare energie een onderdeel van haar actieplan om nog een stap verder te gaan in haar engagementen op het vlak van duurzaamheid. Dit actieplan loopt over vijf jaar en omvat zes domeinen: efficiënt omspringen met energie, minder water verbruiken, het gebruik van verbruiksgoederen (zoals papier) terugdringen en individuele printers afschaffen, nog meer inzetten op afvalsortering, pgeluidsoverlast terugdringen en de bodemsanering voortzetten.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

AML verdeelt Mecalac in Wallonië en Brussel

AML verdeelt Mecalac in Wallonië en Brussel

Materieelproducent Mecalac heeft een akkoord gesloten met distributeur AML voor Wallonië en Brussel. AML was tot voor kort vooral een lokale dealer van premium-merken in materieel. Het is voor het eerst dat Ateliers Marcel Lambert (AML)[…]

10/12/2021 | MaterieelVerhuur
Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron herontwikkelt drie ziekenhuissites in Charleroi

Thomas & Piron herontwikkelt drie ziekenhuissites in Charleroi

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Sprimont krijgt meest innovatieve gezondheidscampus van Wallonië

Meer artikels