Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

NMBS plaatst nieuwe reeks zonnepanelen

Gerelateerde onderwerpen :

NMBS plaatst nieuwe reeks zonnepanelen

De NMBS installeerde zopas drie nieuwe zonnepaneelinstallaties op de daken van het museum Train World, een werkplaats voor treinonderhoud en een administratief gebouw in Schaarbeek. De 1.886 panelen werden geplaatst door de firma Orka, een ontwikkelaar, beheerder en investeerder van commerciële pv-installaties.

Ze zullen in totaal 500.000 kWh elektriciteit per jaar produceren voor de spoorwegmaatschappij, wat overeenstemt met het jaarverbruik van ongeveer 140 gezinnen. Met deze nieuwe installaties wordt het aantal zonnepanelen op daken van NMBS-gebouwen in één keer verviervoudigd. De spoorwegen plannen nog andere installaties.

De NMBS sloot een publiek-private samenwerking voor het plaatsen van de zonnepanelen. Dankzij deze derde investeerder, die geselecteerd werd via een overheidsopdracht, zal het aandeel groene energie in het totale dagelijkse energieverbruik van de NMBS aanzienlijk toenemen.

Concreet stelt de NMBS de daken van deze drie gebouwen gedurende tien jaar ter beschikking van de firma Orka, dat de investering financiert en zal instaan voor de exploitatie en het onderhoud van de drie installaties. De groenestroomcertificaten die deze opleveren, gaan naar Orka.

De NMBS zal de groene stroom kunnen gebruiken tegen interessante voorwaarden en ze wordt na tien jaar eigenaar van de installatie. De zonnepanelen zouden op dat moment in principe nog tien tot vijftien jaar stroom moeten produceren. Het merendeel van de elektriciteit die de 1.886 panelen produceren, zal ter plaatse gebruikt worden in de drie gebouwen. Wanneer de panelen meer elektriciteit produceren dan nodig is, wordt die weer in het spoorelektriciteitsnet geïnjecteerd om andere behoeften van de spoorwegen te dekken, bv. in de stations Brussel-Noord of Brussel-Centraal.

Vorst

Om het aandeel groene stroom in het elektriciteitsverbruik van de spoorwegen te verhogen gaat de NMBS nog een tweede offerteaanvraag uitschrijven om het dak van de onderhoudspost van Vorst eveneens met zonnepalen uit te rusten. Het doel van deze overheidsopdracht is de plaatsing van een installatie met een vermogen van 1.000.000 kWh, ongeveer het dubbele van de installaties in Schaarbeek.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

11 windturbines in Zeebrugge voor grootste laadeiland van België

11 windturbines in Zeebrugge voor grootste laadeiland van België

International Car Operators (ICO) in Zeebrugge, een belangrijke draaischijf voor roll-on/roll-off goederenbehandeling voor wereldwijde bestemmingen, plaatst samen met Engie en Port of Zeebrugge een windpark met een totaal vermogen van 44 MW.[…]

Strengere energienormen voor sociale woningbouw

Strengere energienormen voor sociale woningbouw

IMOG plant twee windmolens in Moen

IMOG plant twee windmolens in Moen

Bouwsector niet happig op strenger S-peil

Bouwsector niet happig op strenger S-peil

Meer artikels