Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe zaal voor cultuursite De Woeker in Oudenaarde

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe zaal voor cultuursite De Woeker in Oudenaarde

(c) Tim van De Velde/Team Vlaams Bouwmeester

Het Team Vlaams Bouwmeester lanceerde een nieuwe open oproep voor acht verschillende projecten. Kandidaturen kunnen online ingediend worden tot vrijdag 21 augustus om 14 uur via vlaamsbouwmeester.be. De projecten worden gegund via een ‘mededingingsprocedure met onderhandeling’. De eerste selecties zullen begin oktober bekendgemaakt worden. Eén daarvan is de vernieuwing van cultuursite De Woeker in Oudenaarde.

 

De stad Oudenaarde investeerde de jongste jaren sterk in stadsvernieuwingsprojecten, maar wist haar authenticiteit toch te bewaren. Na de vernieuwing van de Scheldeboorden, de ontwikkeling van het schiereiland ‘de Scheldekop’ en de heraanleg van de Grote Markt vraagt nu de cultuursite De Woeker om vernieuwing.
 
De stad wil de huidige site in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester omvormen tot een bruisend en volwaardig cultuurcentrum, centraal gelegen tussen de vernieuwde markt en het stadspark.
 
De cultuursite huisvest vandaag een kleine zaal voor podiumkunsten met 227 zitplaatsen (bouwjaar 1993), naast vergaderzalen en repetitielokalen in een oude brandweerkazerne (uit 1937) en de ernaast gelegen oude gemeenteschool (uit 1883). De academie voor muziek, woord en dans werd in 2014 ondergebracht in een nieuwbouw.
 
Om het aanbod inzake podiumkunsten te kunnen uitbreiden met voorstellingen die een breder bereik en meer financiële return genereren, is een grote zaal met minimum 400 plaatsen nodig. De nieuwe zaal zal vakkundig moeten worden ingepast op de site, zodat de nieuwe en de bestaande zaal evenals de oude gebouwen tegelijk goed bereikbaar en integraal toegankelijk worden en een visie op lange termijn voor de hele site wordt ontwikkeld. 
 
Door de oude brandweerloods te slopen komt 700 m² vrij voor een nieuwe cultuurzaal die voldoet aan het gevraagde programma. Het ontwerp van de nieuwe zaal zal moeten bemiddelen tussen de bestaande gebouwen met hun typerende architecturale stijl en erfgoedwaarde, maar ook tussen de stedelijke bebouwing en de groene ruimte van het stadspark.  
 
Bij de inrichting van de publieke ruimte zal de ontwerper rekening moeten houden met de verschillende functies en circulaties, en streven naar minimale verharding en maximale doorlaatbaarheid. De bezoekersstromen zullen een meerwaarde moeten bieden voor de site en haar omgeving en geen overlast berokkenen. De huidige parkeercapaciteit  voor 126 auto’s en 22 fietsen moet minstens gevrijwaard worden, liefst in een halfverzonken ruimte die in de toekomst herbestemd kan worden. 
 
De huidige site heeft een introvert karakter. Het stadsbestuur wil ze omvormen tot een open en toegankelijke cultuurplek, maar ook een plek waar het gezellig vertoeven is en die open ruimte biedt voor intieme buitenvoorstellingen in relatie met het stadspark.
De vernieuwing van de Woekersite is voor Oudenaarde een belangrijk stadsvernieuwingsproject waarbij ze verschillende partners, zoals gebruikers, bewoners en beheerders wil betrekken. Daarom hecht de stad als opdrachtgever veel belang aan een grote bereidheid van het ontwerpteam om het ontwerpproces participatief te laten verlopen. 
 
De volledige studieopdracht is van toepassing voor volgende onderdelen: de architectuurstudie (nieuwbouw, de parkeerruimte en bestaande gebouwen); de stabiliteitsstudie (nieuwbouw, de parkeerruimte en bestaande gebouwen); de studie van het klimaat en alle speciale technieken, inclusief hvac, sanitair, elektriciteit, telefonie, data, branddetectie en -beveiliging, de inbraakbeveiliging en de toegangscontrole, videofonie, de gebouwbeheersystemen, tijdsregistratie en liften; de studie van de theatertechnieken; de volledige studie van de zaalakoestiek, de geluidsisolatie naar de buren, de buitengeluiden, de akoestische relatie tussen de ruimten onderling en tot de andere publieke en niet publieke ruimten, en het geluidsniveau in de lokalen; de studie van de inrichting van de buitenruimte (inclusief parkeerruimte) en de groenaanleg; de studie van de binneninrichting, inclusief het vast meubilair; de begeleiding van de opdrachtgever in het participatietraject; de organisatie van de procedure voor het aanstellen van de veiligheidscoördinator en de epb-verslaggever.
 
Niet inbegrepen in de opdracht zijn de opmetingsplannen van de bestaande gebouwen, de communicatie, de participatie en het archeologisch onderzoek.
 
Nieuwe zaal cultuursite De Woeker
Locatie bouwplaats: Woekerstraat 3, 9700 Oudenaarde
Bouwheer: stadsbestuur Oudenaarde
Geraamd investeringsbedrag: 13,5 miljoen € (btw en erelonen inbegrepen)
Bouwbudget: 7.800.000 €, zonder btw en ereloon
Omgevingswerken: 2.175.000 €, zonder btw en ereloon

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwteam Nautilus wint competitie voor casino Middelkerke

Bouwteam Nautilus wint competitie voor casino Middelkerke

  De gemeente Middelkerke gunde op 9 september het ontwerp en de bouw van het nieuwe casinogebouw aan Bouwteam Nautilus. Samen met de heraanleg van het Epernayplein worden de kosten van de bouw van het casinoproject begroot op 41 miljoen[…]

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Langer zelfstandig wonen in hightech woning dankzij technisch woningplan

Langer zelfstandig wonen in hightech woning dankzij technisch woningplan

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

Ontwerper aangeduid voor renovatie postgebouw Lokeren

Meer artikels