Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Nieuwe woonwijk op komst in Oudenaarde

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuwe woonwijk op komst in Oudenaarde

Uit de definitieve plannen van de nieuwe woonwijk Saffrou blijkt dat Oudenaarde er vooral een heel groene wijk bij krijgt. Naast 265 woningen, een nieuw plein en een ondernemershub wordt immers ook meer dan 5.000 m² groen voorzien.

Eén specifiek stuk van dat groen krijgt bovendien een bijzondere invulling met het eerste ‘Tiny Forest’ van Vlaanderen. Dat is een speciaal dichtbegroeid, inheems bos dat door de toekomstige bewoners zal worden aangelegd. De nieuwe wijk zal ook zijn steentje bijdragen wat duurzaamheid betreft met warmtepompen, zonnepanelen en de recyclage van bepaalde bouwmaterialen van de oude Saffre Frères-fabriek. De bouwwerken beginnen dit najaar.

De finale plannen voor de nieuwe woonwijk op de Saffre Frères-site aan de Dijkstraat, Saffrou gedoopt, werden zopas voorgesteld door projectontwikkelaar Revive. Wat  meteen opvalt, is het ‘Tiny Forest’: een dichtbegroeid, inheems bos of stadsbos. Dat doet in ons land niet meteen een belletje rinkelen, maar in Nederland staan er al 21 en komen er het komende jaar zeker nog vijftig bij. Het doel is om mensen bij elkaar te brengen, hen in contact te laten komen met de natuur en meer natuurlijke beweegruimte voor jong en oud te creëren.

“Het open karakter en de aanwezigheid van de vele groene ruimtes past volledig binnen onze visie van stadsontwikkeling anno 2019, waarbij leefbaarheid op de eerste plaats komt. Daar past het Tiny Forest perfect in. In Nederland is al bewezen dat een dergelijk bos voor een unieke woonbeleving zorgt: kinderen leren er over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Ook de luchtkwaliteit is beter met zo’n stadsbos”, verklaart Nicolas Bearelle, ceo van Revive.

Nieuwe woonwijk

Het gloednieuwe stadsbos komt op de site van de voormalige textielfabriek Saffre Frères in Oudenaarde. Die ondergaat een volledige transformatie en wordt herontwikkeld tot een duurzame, autoluwe en groene wijk ‘Saffrou’. De site van 41.000 m² maakt plaats voor 265 duurzame woningen, meer dan 5.000 m² groen, een nieuw plein en een ondergrondse parking. Bij de honderden woon-units zitten zowel compacte een-, twee- en drieslaapkamerappartementen en penthouses als grote en flexibel ingevulde woningen.

“Saffrou wordt de duurzaamste woon- en werkwijk van de regio. Zo zullen er geen fossiele brandstoffen te vinden zijn, maar wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. De installatie van zonnepanelen en van warmtepompen in combinatie met vloerverwarming moet voor een zeer laag energieverbruik zorgen. Daardoor zullen bijna alle woningen de ben-norm halen. We zullen ook oude bakstenen van de voormalige fabriek recycleren als publieke zitbanken. De ligging van de wijk vlakbij de markt en het station van Oudenaarde is bovendien een pluspunt”, aldus Nicolas Bearelle.

Het centrale gebouw van de vervallen textielfabriek krijgt een nieuwe bestemming: het wordt omgevormd tot een ondernemershub met een aantal kantoren. Aan de kant van de Dijkstraat komen ook ruimtes voor winkels en wellicht een restaurant of een bar. Het bouwplan verloopt in drie fases. In een eerste fase worden 56 appartementen en 29 huizen en de ondernemershub gerealiseerd. De eerste bewoners zullen begin 2022 hun intrek kunnen nemen. Het ambitieuze project wordt binnen acht jaar in zijn geheel opgeleverd.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Meer artikels