Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe woonbuurt op AstraZeneca-site in Ukkel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe woonbuurt op AstraZeneca-site in Ukkel

Op de voormalige site van farmagigant AstraZeneca en het naburige kantoorgebouw van Therabel wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd. De plannen worden uitgewerkt door projectontwikkelaars Cores Development, LIFE en miix, die het project omschrijven als “een schoolvoorbeeld van waar we met stadsontwikkeling in Brussel naartoe moeten”.

Volgens Be Sustainable, het online platform van Leefmilieu Brussel dat nagaat hoe je een wijk zo duurzaam mogelijk kunt ontwikkelen, haalt de nieuwste woonbuurt alvast overal de hoogste score. De eerste plannen stootten echter op verzet van de buurt. Na veelvuldig overleg met de gemeente en andere partijen hebben de ontwikkelaars kosten noch moeite gespaard om externe experten zoals landschapsarchitecten, mobiliteitsdeskundigen en zelfs een boomexpert in te schakelen. Toch blijkt uit de bezwaren en opmerkingen uit de buurt dat er nog veel foute informatie circuleert.
 
In totaal komen er in de nieuwe woonbuurt elf woongebouwen, goed voor 229 wooneenheden, gecombineerd met enkele buurtondersteunende functies en ruimtes die dienst kunnen doen als maakateliers. De woongebouwen zullen bestaan uit een mix van studio’s en appartementen met één tot drie slaapkamers. 65% van de woonruimte is voorzien voor grote appartementen, terwijl dat bij een traditioneel Brussels woonproject op slechts 50% ligt. 
 
Het grootste deel van het beperkte aantal studio’s zijn zo ruim gedimensioneerd (+ 50 m²) dat ze indien gewenst, gemakkelijk kunnen omgevormd worden tot een appartement met een afzonderlijke slaapkamer. De gebouwen halen hun warmte uit geothermie, in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen.
 
De huidige site is voor bijna 80% verhard, maar zal in de toekomst voor 70% groen worden. Het park dat zo ontstaat zal voor alle buurtbewoners vrij toegankelijk zijn. Daarbovenop komen nog eens 91 nieuwe hoogstammige bomen, waarvan er 70 worden ingeplant op volle grond. Het vele groen zorgt ervoor dat samen met de drie wadi’s en infiltratiebekkens, alle regen kan infiltreren in de bodem. Hierdoor is er in de toekomst veel minder kans op overstromingen in de aanpalende woningen, wat vandaag wel regelmatig het geval is.
 
Volgens een mobiliteitsstudie zouden er in vergelijking met een aantal jaar geleden –toen de kantoren nog volledig in gebruik waren – minder verkeer zijn. Er komen in totaal 41 parkeerplaatsen bij in vergelijking met vandaag, waardoor er in totaal 199 ondergrondse en 15 bovengrondse parkeerplaatsen aanwezig zullen zijn. Daarnaast komen er ook elektrische laadpalen.
 
Ook de impact van de toekomstige bewoners op de verkeerdruk in de omliggende straten werd becijferd. De impact blijkt minder dan 1% ten opzichte van de huidige situatie en zelfs positiever dan toen de kantoren op de site nog actief waren.
 
 
 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels