Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe windturbine in Dilsen-Stokkem

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe windturbine in Dilsen-Stokkem

Er komt een nieuwe windturbine in Dilsen-Stokkem. De verwarmings-, ventilatie- en koelingsspecialist Vasco Group investeert 2,65 miljoen € in een turbine van 2 MW die op zijn productiesite jaarlijks 3,9 miljoen kWh elektriciteit zal produceren, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 1.500 gezinnen. Groene energie uit zon en wind dekt momenteel de helft van het verbruik van de groep.

De vergunningsaanvraag voor de nieuwe windmolen werd begeleid door energiestudiebureau Encon. Het project werd opgevolgd door ingenieursbedrijf 3E, gespecialiseerd in hernieuwbare energie. De investering wordt volledig gedragen door Vaessen Industries. “Dit is een investering op lange termijn, waarmee we de klimaatverandering op een duurzame manier willen tegengaan. Omdat we een groot deel van de opgewekte groene energie ter plekke zelf verbruiken, helpt de windturbine ook om onze productiekosten te verlagen. Dat blijft een uitdaging als we onze productie lokaal willen verankeren”, stelt group-cfo André Bo-mans van Vaessen Industries.

Vasco’s windturbine van 2 MW garandeert een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 3.900.000 kWh. Vasco zal daarvan ongeveer 45% zelf gebruiken, de rest wordt geïnjecteerd in het stroomnet. “De turbine levert 24/7 energie, ook tijdens de weekends, terwijl we hier voornamelijk overdag en door de week elektriciteit verbruiken”, licht André Bomans toe.

In 2011 deed Vasco Group al belangrijke investeringen in hernieuwbare energie. Alle fabrieksdaken werden toen uitgerust met zonnepanelen: in totaal ongeveer 9.000 stuks, met een capaciteit van 1,8 MW. Dat jaar werd ook de vergunningsprocedure voor een windturbine gestart.Vandaag verbruikt Vasco 6.110.000 kWh elektriciteit per jaar. De zonnepanelen dekken 20% van de energiebehoefte. Geschat wordt dat de nieuwe windmolen ongeveer 26% energie zal leveren. Zon en wind samen zijn daarmee goed voor zowat de helft van de totale energiebehoefte.

Vaessen Industries blijft investeren in duurzame groene energie. Recent werd tevens de vergunning verkregen voor de bouw van een windturbine op de site van E-Max, een zusterbedrijf van Vasco Group dat zich toelegt op de duurzame productie van aluminium en tevens toeleverancier is van Vasco’s aluminium designradiatoren. “Daar zal het rendement van de windturbine nog groter zijn, omdat we bij E-Max permanent werken in drie posten en tijdens het weekend”, aldus André Bomans.

Vasco biedt wereldwijd een uitgebreid assortiment van slimme, innovatieve en duurzame totaaloplossingen aan op het gebied van verwarming, ventilatie en koeling voor een optimaal binnenklimaat. Zo presenteert Vasco kwalitatief hoogwaardige en internationaal bekroonde designradiatoren die zich kenmerken door de combinatie van topdesign en functionaliteit. De kwaliteitsmerken voor paneelradiatoren zijn Brugman en Superia. Vasco vloerverwarming wordt vooral in België verkocht. Sinds 2011 legt Vasco Group zich sterk toe op energiezuinige en fluisterstille ventilatiesystemen. Ventilatie is strategisch één van de belangrijkste groeipijlers voor Vasco Group.

Het bedrijf richt zich zowel op de residentiële markt als op de projectmarkt. De focus ligt vooral op West-Europa met toenemende verkoopactiviteiten in Centraal-Europa en verre exportmarkten zoals Japan, de VS en Nieuw-Zeeland. Vasco Group telt ongeveer 640 medewerkers en behoort tot de bedrijvengroep Vaessen Industries. De vier productiebedrijven bevinden zich in Dilsen (België), Zedelgem (België), Tubbergen (Nederland), en Legnica (Polen).
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Plannen voor eerste windturbineproject in Brussels Gewest

Plannen voor eerste windturbineproject in Brussels Gewest

In Anderlecht werd zopas een energiepark met 4.122 zonnepanelen ingehuldigd. De installatie bij Coca-Cola Services werd gerealiseerd door Dauvister, een dochterbedrijf van Luminus gespecialiseerd in zonnepanelen. Luminus en Coca-Cola[…]

21/09/2020 | EnergieZonnepanelen
Deme Offshore plaatst 94 windturbines in Nederland

Deme Offshore plaatst 94 windturbines in Nederland

VoltH2 bouwt groenewaterstoffabriek in Vlissingen

VoltH2 bouwt groenewaterstoffabriek in Vlissingen

'Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden aangepakt'

'Bijna elke woning in België moet tegen 2050 worden aangepakt'

Meer artikels