Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe wiellader van Hyundai is stiller en zuiniger

Nieuwe wiellader van Hyundai is stiller en zuiniger

Hyundai heeft zijn serie wielladers uitgebreid met de nieuwe HL955 voor het gamma van de 2,8 m³-bakken. Hij is stiller, zuiniger en comfortabeler dan zijn voorganger uit de 9A-serie.

De HL955 heeft een bedrijfsgewicht van 15.100 kg. Met een Fase IV Cummins-motor van 149 kW (200 pk) verbruikt hij tot 10% minder brandstof bij het beladen van vrachtwagens dan zijn voorganger. Bovendien is deze nieuwe machine tot 5% productiever.

In het ontwerp van de cabine van de nieuwe HL-machines staan de veiligheid en het comfort van de bestuurder voorop. Om te beginnen is de cabine ruimer en bevat deze een grotere, comfortabelere stoel met een verstelbare armsteun. Doordat de luchtstroom door de cabine is verbeterd, biedt het nieuwe airconditioningsysteem uitstekende prestaties voor verwarmen en koelen.

Dankzij de geïntegreerde elektrohydraulische bedieningshendel kan de bestuurder eenvoudig uitrustingsstukken gebruiken en zo productiever werken met minder kans op vermoeidheid. Ten slotte zijn geavanceerde geluiddempingstechnologieën toegepast om de cabine volledig geluiddicht te maken. Zo kan de bestuurder ook in lawaaierige omgevingen (zoals steengroeven of afvalverwerkingsinstallaties) werken bij een geluidsvolume van slechts 68 dB. Hiermee is de cabine van de nieuwe HL-machine liefst 4 dB stiller dan die van de 9A-serie.

Dankzij de Eco-meter kan de machine zuiniger worden gebruikt. Veranderingen in het motorkoppel en de brandstofefficiëntie worden op de meter duidelijk aangegeven via wisselende kleuren. Daarnaast meet het systeem ook gegevens als het gemiddelde en het totale brandstofverbruik en toont het deze op de monitor.

De HL955 is daardoor tot 5% productiever dan de modellen uit de 9A-serie.

Het gaspedaal functioneert voortaan als Eco-pedaal: wanneer het pedaal wordt bediend, kan het systeem herkennen of de bestuurder zuinig wil werken of vermogen nodig heeft en daar gepast op rea­geren. Dit vormt een intelligente bijdrage aan een lager brandstofverbruik. Voorts worden onnodig brandstofverbruik en uitstoot van uitlaatgassen voorkomen, doordat de machines uit de HL-serie automatisch de motor uitschakelen wanneer deze stationair draait. Volgens de werkomgeving kan de bestuurder de bedrijfsmodus en de toegestane tijdsduur van stationair draaien instellen en zo de efficiëntie nog vergroten. Ook de lock-upkoppeling met vijf versnellingen helpt, afhankelijk van de werkomstandigheden, het brandstofverbruik terug te dringen.

De HL-serie maakt nauwkeuriger werken mogelijk dankzij aanvullende weegkalibratie. De automatische/handmatige functie voor cumulatief wegen stelt de bestuurder in staat om veel efficiënter te werken. De monitor geeft weegfouten weer met pictogrammen en laat de gewogen waarde in twee kleuren zien.

Hyundai heeft ook het ontwerp van de bakken op de nieuwe wielladers aangepast. De nieuwe bakken hebben een betere vulfactor, een extra beveiliging tegen morsen van geladen materialen en verwisselbare hielplaten. De HL955 is daardoor tot 5% productiever dan de modellen uit de 9A-serie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen