De nieuwe Europese richtlijnen inzake overheidsopdrachten werden reeds op 28 maart 2014 opgenomen in het Publicatieblad van de Europese Unie. Onze federale overheid moest deze richtlijnen uiterlijk op 18 april 2016 omzetten in Belgische regelgeving en heeft dat nu op de valreep gedaan. Op 18 december 2015 werd het voorontwerp van wet in een tweede lezing al goedgekeurd door de federale ministerraad.
De Europese richtlijn uit 2014 stelt o.m. dat overheidsopdrachten in stukken verdeeld moeten worden, waardoor kleine bedrijven meer kans maken. Vaak gaat het hele project immers hun petje te boven. Concreet worden drie Europese richtlijnen omgezet in Belgische wetgeving, waarmee de plaatsingsregels, de bekendmakingsregels en de procedures van overheidsopdrachten wijzigen.
Artikel 57
Om de deelname aan overheidsopdrachten toegankelijker te maken voor kmo's stipuleert de nieuwe wet in artikel 57 dat elke aanbestedende overheid bij elke opdracht dient te overwegen of deze opdrachten niet kunnen worden opgesplitst in percelen. Indien men beslist om dit niet te doen, zal de aanbestedende overheid dit voortaan moeten motiveren. Deze nieuwe regel verplicht elke overheid dus om over opsplitsing in percelen na te denken, maar houdt dus geen absolute verplichting in: mits motivering kan men anders beslissen.
De maatregel in kwestie is volgens Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, zeker een nieuwe evolutie, maar blijft ook realiteitsgezind. 'Het is voor ons als Confederatie Bouw belangrijk dat de aanbestedende overheid haar opdracht goed voorbereidt en in haar eigen belang alle aspecten van de opdracht in aanmerking neemt om de juiste keuze te maken. De opsplitsing in percelen is een zaak van de aanbestedende overheid, die in alle vrijheid dient te oordelen of de opsplitsing opportuun is of niet. Dat is ook altijd het standpunt van onze beroepsvereniging geweest', stelt de Mûelenaere.
'Die vrijheid wordt niet aangetast; maar de keuze dat men niet tot opsplitsing overgaat, wordt een bewuste keuze, die bovendien moet gemotiveerd worden. Inzake die motivering stelt de officiële uitleg bij het artikel (de zogenaamde 'memorie van Toelichting') dat 'elke relevante reden daarbij gelding moet kunnen vinden', zoals 'technisch bijzonder moeilijk om op te splitsen' of dat 'de coördinatie van de opdracht dreigt te worden ondermijnd bij een opsplitsing in percelen'', verklaart de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.