Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe website wil ruimtelijk rendement inbedden in bouwcultuur

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe website wil ruimtelijk rendement inbedden in bouwcultuur

Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel, NAV-voorzitster Kati Lamens, burgemeester van Brasschaat Jan Jambon, de vorige burgemeester die trekker was van het project Dirk de Kort, directrice Hilde Rasschaert en schepen van Ruimtelijke Ordening Myriam Van Honste (van voor naar achter) namen gewillig plaats op het treintje op de kleuterspeelplaats van basisschool GIBO Mariaburg in Brasschaat, waar zich beneden de school bevindt en boven 26 duplexwoningen zijn voorzien.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel presenteerde op maandag 18 maart samen met het Departement Omgeving in basisschool GIBO Mariaburg in Brasschaat, waar boven de nieuwe school 26 duplexwoningen werden gebouwd, een nieuwe website van het Vlaams Departement Omgeving over ruimtelijk rendement.

Het verhogen van het ruimtelijke rendement moet immers de norm worden in Vlaanderen en de website www.ruimtelijkrendement.be wil met goede voorbeelden inspiratie bieden aan ontwikkelaars, architecten, omgevingsambtenaren en bouwheren die dagelijks bezig zijn met bouwprojecten. Door kwaliteitsvol te verdichten en functies te verweven kan bijkomende ruimte-inname vermeden worden.

Vlaanderen wil ruimtelijk rendement voort inbedden in onze bouwcultuur. Dat is nodig want het ruimtebeslag in Vlaanderen bedraagt ondertussen 33%, luidde het. Het gaat om de ruimte die we in Vlaanderen innemen voor huisvesting, handel en industrie, transport en recreatie. Ook tuinen, parken, voetbalpleinen, enz. maken daar deel van uit. Het verhogen van het ruimtelijke rendement betekent dat we meer gaan doen met het al ingenomen ruimtebeslag. Dat kan door meer activiteiten op eenzelfde oppervlakte te organiseren zonder de leefkwaliteit aan te tasten, en dat op de best gelegen plaatsen. Dat gebeurt door te kiezen voor de meest geschikte combinatie van intensivering, verweving, hergebruik en tijdelijk ruimtegebruik.

De website www.ruimtelijkrendement.be beschrijft uitvoerig tien voorbeeldprojecten in gans Vlaanderen (de Vesaliussite en KRUUL in Leuven, supermarktwonen in Wemmel, de schrijnwerkersloods ROOS in Oudenaarde, cohousing Waasland in Sint-Niklaas, het Salaartsbos in Aalst, Falconplein 31 in Antwerpen, GIBO Mariaburg in Brasschaat, Quartier Canal in Hasselt en ’t Schole in Westvleteren) ) waarbij sprake is van kwalitatieve verdichting, het verweven van functies, hergebruik, enz. Hierbij wordt o.m. ingezoomd op cohousing met 22 woningen in Sint-Niklaas, de renovatie tot een collectief woon- en werkproject in Antwerpen, de transformatie van een oud industriegebied in Hasselt, wonen in een herbestemde school in Westvleteren en een mix van verschillende functies in Leuven. Elk project wordt geïllustreerd met foto’s en een filmpje. De website zal de komende jaren voort aangevuld worden met nieuwe inspirerende voorbeelden van ruimtelijk rendement.

“De strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) streeft er naar om de verdere inname van ruimte tegen 2040 naar 0 ha per dag te herleiden. Het verhogen van ruimtelijk rendement vormt één van de hoofdlijnen binnen die visie. De nieuwe website www.ruimtelijkrendement.be toont alvast aan dat zich op het terrein vele mogelijkheden aandienen van slim, creatief en kwalitatief ruimtegebruik”, oppert Vlaams minister Koen Van den Heuvel.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven richt Community Land Trust op

Leuven richt Community Land Trust op

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) en het Leuvense stadsbestuur bestelden vorig jaar een haalbaarheidsstudie voor de oprichting van een Community Land Trust (CLT) in Leuven. De studie is ondertussen afgerond en als[…]

Vergunbaarheid in agrarisch gebied wordt niet versoepeld

Vergunbaarheid in agrarisch gebied wordt niet versoepeld

Architect Erik Wieërs is de nieuwe Vlaamse Bouwmeester

Architect Erik Wieërs is de nieuwe Vlaamse Bouwmeester

Oproep ontwerpteam Strategisch Ruimteplan Antwerpen

Oproep ontwerpteam Strategisch Ruimteplan Antwerpen

Meer artikels