Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe waardevaste woning kopen biedt meeste voordelen

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe waardevaste woning kopen biedt meeste voordelen

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) verwacht dat energieverspillende woningen steeds minder waard zullen worden. Nu de bouwkosten trager toenemen dan de inflatie en de hypothecaire rente voorlopig nog altijd historisch laag ligt, wordt afgeraden om zomaar een bestaande woning met al haar gebreken te kopen.

Volgens de VCB kan je best kiezen voor het verwerven van een waardevaste woning. Nieuwe woningen hebben vanaf dit jaar een E-peil van maximum 40 en zijn dus sowieso waardevast. De meeste bestaande woningen kunnen een E60-peil bereiken en waardevast worden door ze te renoveren.

Terwijl de vastgoedprijzen van 2014 tot 2017 met 9% zijn gestegen, gingen de kosten om te bouwen en te verbouwen tijdens deze periode amper met 4,5% omhoog. Terwijl de vastgoedprijzen sneller stegen dan de consumptieprijsindex bleef de evolutie van de bouwkostenindex Abex onder de consumptieprijsindex. Bestaande woningen zijn duurder geworden, bouwen en verbouwen is goedkoper geworden. Het is nu dus het moment om een nieuwe woning te laten optrekken of een renovatie te laten uitvoeren.

Tegen 2050 moeten alle woningen aan een E60-peil beantwoorden. Woningen die dat peil niet halen, zullen steeds moeilijker verkoopbaar worden. Het epc (energieprestatiecertificaat) speelde tot nu toe maar een geringe rol op de vastgoedmarkt omdat het slechts een aantal standaardaanbevelingen bevatte.  Vanaf 1 januari 2019 treedt echter het EPC+ in werking. Daarin zal staan hoe de verschillende onderdelen van een woning (het dak, de  spouwmuren, de  binnen- en buitenmuren) best gerenoveerd worden om aan de E60-doelstelling te voldoen, wat de geschatte kostprijs is en hoe energie-efficiënt de woning ná de ingreep zal zijn. Energieverspillende woningen zullen het op de vastgoedmarkt almaar moeilijker krijgen doordat deze informatie publiek beschikbaar zal zijn.

Wie nu een bestaande woning koopt, laat zich best bijstaan door deskundig advies. Laat terdege inschatten met welke renovatiewerken en energiebesparende investeringen je te maken krijgt en schrik niet terug om de renovatiewerken direct grondig te laten uitvoeren.

Daarvoor bestaat de totaalrenovatiesbonus. Eind december vorig jaar werd die al bijna 500 keer uitbetaald. 80% van de bonussen werden uitgekeerd voor renovaties die drie energiemaatregelen omvatten en 10% werd toegekend voor renovaties met vier maatregelen. Bovendien blijft zeker nog in 2018 de energielening bestaan tegen een rentevoet van 2%. Tegen die rentevoet kan tot 15.000 € worden geleend. In 2019 zou deze steun als algemene maatregel verdwijnen.

Heel wat bestaande woningen staan op te grote bouwpercelen van 10 are en meer. Vaak betaal je dus te veel voor grond die je amper nodig hebt. In nieuwbouwprojecten wordt meer op maat van de jongere generatie gebouwd op percelen van gemiddeld 3 are. Ze willen vaak nog wel een tuin, maar op een kleinere oppervlakte en hebben liever een rij- en driegevelwoning dan een viergevelvilla.

Uit cijfers over de vergunde nieuwbouwwoningen van de jongste jaren in Vlaanderen blijkt dat de viergevelwoning een luxeproduct is geworden met nog slechts een aandeel van 15% tegenover een groeiend aandeel van appartementen tot 65%. Daartegenover staat dat een nieuwe woning veel energiezuiniger is en meer kwaliteit en zeker meer wooncomfort biedt dan bestaande woningen van de decennia na de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is dat Olivier Goldberg van de Brusselse projectontwikkelaar Motown. Van welke nieuwe technologie verwacht u de komende jaren het meest gebruik te maken in[…]

Minder aanvragen voor sloop- en herbouwpremie

Minder aanvragen voor sloop- en herbouwpremie

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Meer artikels