Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe verwarmingsketel stoot geen CO2 uit

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe verwarmingsketel stoot geen CO2 uit

Remeha, producent van centrale verwarmingsproducten voor de woning- en utiliteitsbouw, heeft als eerste verwarmingsfabrikant met succes een waterstofketel geïnstalleerd in een woonproject in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg. “Dit project toont aan dat je ook met gas een huis kan verwarmen op een efficiënte, economische én ecologische manier. Bij de verbranding van waterstofgas komt, in tegenstelling tot aardgas, immers geen CO2 vrij. Deze ketel kan je huis verwarmen zonder de extra isolatiekosten (of grote renovatie) die je bijvoorbeeld bij een warmtepomp nodig hebt”, zegt Christophe Leroy, managing director van Remeha Belgium.

Remeha past al meer dan een jaar in de eigen onderzoeks- en ontwikkelingslabo’s deze brandstof toe in verwarmingsketels. Nu is er een eerste proefproject op grote schaal in Nederland, waar Remeha zijn hoofdzetel heeft. In samenwerking met netbeheerder Stedin, de stad Rotterdam en woningstichting Ressort Wonen is een bewoond appartementencomplex in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg uitgerust met waterstofketels. Nooit eerder werden huizen verwarmd met hoogrendementsketels op waterstof.

Waterstof is het meest voorkomende element in ons universum: liefst 75% van de atomaire massa is waterstof. Op aarde komt het echter niet in geïsoleerde vorm voor. Waterstof (chemisch symbool H) verbindt zich immers direct met andere moleculen, voornamelijk zuurstof (chemisch symbool O). Waterstof kan je op verschillende manieren aanmaken. In Europa is elektrolyse de meest gebruikte methode. Elektriciteit wordt dan door water (H2O) gestuurd waardoor het water zich weer opsplitst in de moleculen waterstof (H) en zuurstof (O). Bij de verbranding van waterstof met zuurstof is het restafval… water.

Remeha is overtuigd van het belang van een energietransitie. Volgens Christophe Leroy is waterstof slechts één van de antwoorden. “We hebben momenteel alle opties nodig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Doordat geen CO2 vrijkomt, is dit alvast een mooi begin: als de stroom die je nodig hebt voor het elektrolyseproces duurzaam is opgewekt via zonne-energie of windenergie, dan heb je een 100% groene en duurzame oplossing. Warmtepompen kunnen perfect functioneren in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen, maar voor bestaande woningen scoren die minder. Dan kan de waterstofketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp, een prima oplossing zijn. Deze ketels zijn immers identiek aan bestaande gasketels inzake dimensies en aansluitingen en kunnen perfect werken op hoge temperatuur”, aldus Leroy.

Bestaande infrastructuur

Een belangrijk voordeel is dat waterstof eenvoudig getransporteerd en opgeslagen kan worden. Hiervoor kan ook het bestaande aardgasdistributienet met beperkte aanpassingen perfect hergebruikt worden. Dat bleek uit onderzoek van Kiwa, de Nederlandse technische dienstverlener in testen, meten en certificeren (vergelijkbaar met het Duitse TÜV).

Daarnaast is waterstof de perfecte manier om energie uit zon en wind op te slaan. In de winter heb je bijvoorbeeld weinig zon; dus moet je in de zomer, als er veel zon is, de opgewekte energie opslaan. Batterijen lopen langzaam leeg waardoor de periode tussen zomer en winter niet overbrugd kan worden. Die opgewekte elektriciteit omzetten naar waterstof (via elektrolyse) is een manier om energie voor een langere termijn op te slaan. Als je dan warmte nodig hebt, kan je de energie gebruiken voor de Remeha-waterstofketel.

Toekomstvisie

“Er gaan steeds meer stemmen op om fossiele brandstoffen als olie en aardgas af te bouwen en zelfs te bannen. Maar door waterstof te gebruiken ‘vergroen’ en verduurzaam je gas op dezelfde manier als fotovoltaïsche panelen en windenergie dat doen voor elektriciteit. In de toekomst kan waterstof, naast groen gas, all-electric en warmtenetten een alternatief zijn voor de duurzame verwarming van woningen”, besluit Christophe Leroy.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Meer budget voor groene warmte in Vlaanderen

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) organiseert dit najaar een nieuwe oproep groene warmte, restwarmte en warmtenetten. Via het relanceplan Vlaamse Veerkracht wordt extra budget ter beschikking gesteld voor toekomstgerichte[…]

01/06/2021 | verwarminggroene energie
Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Cleantech-sector doorstaat de viruscrisis

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Luminus mag aan Ringvaart in Gent uitbreiden met zes gasturbines

Luminus mag aan Ringvaart in Gent uitbreiden met zes gasturbines

Meer artikels