Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe versie droneguide is wereldwijde primeur

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe versie droneguide is wereldwijde primeur

De federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer en skeyes lanceren een nieuwe en uitgebreide versie van de Droneguide-app. Professionele dronegebruikers kunnen hun vluchten via deze app melden. 

Vorig jaar kwam de eerste versie van Droneguide uit, samen met de website Droneguide.be. Recreatieve dronegebruikers vinden er alle regelgeving en nuttige informatie over het gebruik van drones. Ze kunnen ook nagaan waar ze met hun drone al dan niet mogen vliegen. Droneguide kent veel succes: maandelijks maken ongeveer 18.000 droneliefhebbers (unieke bezoekers) er gebruik van.

Handige tool

Op vraag van skeyes en de fod Mobiliteit en Vervoer ontwikkelde het bedrijf Unifly een versie van Droneguide die specifiek bestemd is voor professionele dronegebruikers. De geüpdatete versie bevat alle functionaliteiten die zij nodig hebben om hun vluchten te plannen en te beheren.
 
Via het online portaal kunnen operatoren van Klasse 1 (A en B) zich registreren, vluchten aanvragen en de nodige gegevens ophalen bij de fod Mobiliteit en Vervoer. Zij kunnen hun operatie plannen en krijgen de goedkeuring in de handige webtool of via de mobiele app. Ze kunnen ook aan de autoriteiten laten weten dat ze gaan vliegen. 
 
Nieuwe vluchtaanvragen voor Klasse 1A worden toegevoegd tijdens het validatieproces. Voor actieve aanvragen kunnen de documenten van het aanvraagdossier worden weergegeven. De autoriteiten van hun kant krijgen een overzicht van alle geplande operaties en zien op de kaart een weergave van alle actieve operaties, ook de operaties die op punt staan te starten.
 
Operatoren van Klasse 2 kunnen hun vluchten eveneens plannen via de tool. Zij zijn echter niet verplicht hun vluchten aan te vragen of te laten weten dat ze vliegen. Voor de recreatieve gebruikers verandert er niets.

Nieuwe procedure

Professionele dronegebruikers melden hun vluchten nu nog via een online formulier. Aanvragen voor afwijkingen gebeuren zelfs per mail via een Word-document. Beide acties gebeuren voortaan verplicht via de app. Er wordt wel een overgangsperiode voorzien tot en met 11 december waarbij aanvragen uitzonderlijk nog op de ‘oude’ manier kunnen worden behandeld.
 
Om de app te kunnen gebruiken, moeten professionele dronegebruikers zich eerst inschrijven via CSAM. De fod Mobiliteit voorziet dan een beveiligde toegang via eID, itsme, mobiele app of sms. Een hoofdtoegangsbeheerder staat dan in voor het gebruik van alle functionaliteiten van de app en kan ook optionele toegangsverantwoordelijken aanduiden.
 
“Met de Droneguide-app waren we al pioniers. Deze uitgebreide versie is een wereldprimeur: nergens anders kunnen vluchten of afwijkingen aangevraagd worden via een gelijkaardige toepassing. skeyes heeft van bij het begin het economisch belang van de dronesector en de maatschappelijke waarde van vele praktische toepassingen beseft. Wij ondersteunen de sector in zijn ontwikkeling en zullen dat blijven doen. Onze rol is altijd om de veiligheid van het luchtverkeer te blijven verzekeren, ook voor onbemande luchtvaartuigen. Informatie en praktische hulpmiddelen zoals droneguide, zijn daarbij een belangrijke eerste stap”, zegt Johan Decuyper, CEO van skeyes.
 
“Een eengemaakte Europese markt voor drones is in volle ontwikkeling en de eerste regelgevingen komen tot stand. De sectoren van de fabrikanten en van de operatoren gaan mooie  groeimogelijkheden tegemoet. De doelstellingen van de fod Mobiliteit en Vervoer moeten de komende jaren in die richting blijven evolueren. De administratie bereidt zich actief voor op die technologische ontwikkelingen in zijn rol als regulator en als partner in ambitieuze projecten”, aldus Emmanuelle Vandamme, Voorzitster van de fod Mobiliteit en Vervoer.
 
“Droneguide is een sprekend voorbeeld van de voortschrijdende digitalisering. Het is een uitbreiding van onze online diensten die via de vorige week gelanceerde ‘Aviation Portal’ aangeboden worden aan onze klanten uit de luchtvaartsector. Het vereenvoudigt de procedure voor de zowat 1.100 dronepiloten met een licentie (klasse 1) in België en verhoogt de veiligheid in het luchtruim”, besluit Vandamme.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Volkswagen toont concept mobiele oplaadrobot voor parkeergarages

Volkswagen toont concept mobiele oplaadrobot voor parkeergarages

Volkswagen Group Components toonde zopas beelden van een prototype van zijn mobiele oplaadrobot. Het is één van de concepten die naar verwachting de komende jaren de oplaadinfrastructuur met succes zal uitbreiden. De opdracht is[…]

04/01/2021 | MobiliteitInnovatie
Eerste Belgische elektrische bus van MAN is voor Hansea

Eerste Belgische elektrische bus van MAN is voor Hansea

Kapitaalverhoging voor Belgische producent elektrische bestelwagens

Kapitaalverhoging voor Belgische producent elektrische bestelwagens

Vlaanderen pompt volgend jaar 5,5 miljard € in mobiliteit

Vlaanderen pompt volgend jaar 5,5 miljard € in mobiliteit

Meer artikels