Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe vereniging groepeert bedrijven uit natuursteensector

Nieuwe vereniging groepeert bedrijven uit natuursteensector

Zopas werd de Benelux Natural Stone Association (BNSA), opgericht, een nieuwe vereniging die alle bedrijven wil groeperen die in België, Nederland en Luxemburg actief zijn in de natuursteensector. Tot de doelgroep behoren steengroeves en importeurs, maar ook verwerkers en plaatsers.
Febenat (Benelux federatie voor natuursteenimporteurs en groothandelaars),  de Unie der Marmergroeven en Zagerijen van België, de Federatie van Belgische blauwe hardsteen en de Federatie van Natuursteenbewerkers verenigen zich en vormen de drie kamers van de BNSA.
 
Zo is er een kamer voor de steengroeves, één voor de importeurs van natuursteen en één voor de verwerkers en plaatsers ervan. Alle kamers zijn gelijkwaardig vertegenwoordigd in het bestuur van de BNSA. Stijn Renier van Renier Natuursteen & Carrières de la Préalle is de nieuwe voorzitter. Isabel Gruwez blijft de coördinator, zoals voorheen bij Febenat.
 
De samenwerking heeft als doel natuursteen te promoten en de brede kennis ervan te vergroten. De BNSA zal daarom onder meer een netwerkplatform oprichten waaraan alle spelers binnen de Benelux natuursteenindustrie kunnen deelnemen.
 
De BNSA wil tevens doelgerichte acties uitvoeren naar zowel architecten, bouwheren en bouwprofessionals, als naar het publiek. Zo wil de de nieuwe vereniging de interesse voor natuursteen aanwakkeren en de kennis over het materiaal verbeteren. De vereniging zet dan ook enkele concrete acties op poten, zoals de jaarlijkse BNSA Natural Stone Awards en opleidingen voor architecten en bouwprofessionals.
 
Daarnaast kan de BNSA ook rekenen op een aantal bestaande initiatieven. Zo is er de publicatie van het vroegere Febenat-jaarboek dat vertaald wordt naar de voltallige natuursteensector. Het Initiatief TruStone is er voor een meer verantwoorde productie en aankoop van natuursteen uit onder meer China en India. Omdat een belangrijk doel van de BNSA de support van de natuursteensector en haar actoren is, rekent de vereniging ook op bestaande technische ondersteuning met onder andere prestatieverklaringen, CE-markeringen en technische fiches.
 
Natuursteen is een honderd procent natuurlijk product met een zeer lage ecologische voetafdruk. Dit duurzame, kostbare materiaal vraagt dan ook om een duurzame visie. De BNSA promoot natuursteen met als doel het gebruik er van te verhogen in de Benelux en meer mensen kennis te laten maken met de kracht van natuursteen. Zo ondersteunt de BNSA de voltallige sector en de maatschappij om de klimaatdoelstellingen te halen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jean-Pierre Wuytack wordt voorzitter Feproma

Jean-Pierre Wuytack wordt voorzitter Feproma

Jean-Pierre (Pirre) Wuytack is sinds 1 april Feproma-voorzitter. Hij neemt het mandaat over van Piet Bogaert, managing director van Cantillana Facade. Wuytack kondigde zopas nog zijn afscheid aan als CEO van baksteenprodducent Vandersanden.[…]

Tekorten en hogere prijzen voor verf, vernis en coatings

Tekorten en hogere prijzen voor verf, vernis en coatings

Orderboeken bouw raken stilaan beter gevuld

Orderboeken bouw raken stilaan beter gevuld

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'

Meer artikels