Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe veiligheidsoplossingen voor scheepsbouw

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe veiligheidsoplossingen voor scheepsbouw

Er zijn een aantal nieuwe veiligheidstools ontwikkeld die relevant zijn voor scheepsbouw. Beele Engineering ontwikkelde een nieuwe montageset waardoor niet meer gelast moet worden. Steute ontwikkelde een explosieveilige veiligheidsschakelaar met een lager temperatuurbereik. In dit artikel bespreken we beide installaties.

Lassen aan boord van schepen en industriële omgevingen is niet alleen tijdrovend maar door het zware gereedschap en de gasflessen ook nog eens lichamelijk belastend. Dat geldt zeker wanneer op moeilijk bereikbare plekken moet worden gelast of in omgevingen waar veel moet worden geklommen. Lassen brengt bovendien een verhoogd brandrisico met zich. Na het lassen moet er ook nog eens worden gewacht tot de gelaste installatie is afgekoeld. Zo gaat er veel kostbare installatietijd verloren.

Beele Engineering heeft nu een slimme oplossing op de markt gebracht waarmee flensbuizen of doorvoerbuizen in stalen dekken, vloeren, schotten en wanden kunnen worden aangebracht, zonder te lassen. De nieuwe set bestaat uit flensbuizen, een hoefijzervormige geleide ring, Nofirno pakkingen en Beboltite bevestigingsbouten. Voor een optimale installatiedichtheid is ook in de kop van de bouten een Nofirno pakking geïntegreerd.

De set wordt gemonteerd door eerst één van de bevestigingsbouten door de flensbuis en de Nofirno-pakking in de geleidering te draaien en de ring vervolgens door de opening in het schot te steken. Daarna worden ook de overige Beboltite-bevestigingsbouten aangebracht en aangedraaid. Voor een langdurig waterdichte afdichting kan dankzij de Nofirno-pakkingkwaliteit worden volstaan met aandraaikrachten van circa 8 Nm.

Veilig afdichten

De set is speciaal afgestemd op Slipsil en Slipsil XL-120 pluggen waarmee de uiteindelijke buisdoorvoering snel en effectief brandwerend en gas-, rook- en waterdicht kan worden afgedicht. Het is een oplossing die de installateur veel tijd en geld bespaart.  De doorvoerbuis kan vervolgens worden afgedicht met de Slipsil XL-120 pluggen. Deze plug is EC-gecertificeerd conform MED 2014/90/EU en wordt toegepast om bestaande buisdoorvoeringen brandwerend en gas-, rook- en waterdicht af te dichten. Daarnaast leent de doorvoerbuis zich voor de Slipsil XL-120 blindplug om toekomstig leidingwerk te faciliteren.

Beide plugvarianten zijn eenvoudig te installeren. De plug bestaat uit twee (of meer) delen die worden ingevet en om de betreffende buis (of buizen) worden gelegd. Vervolgens worden de plugdelen in de open ruimte rondom de buis geschoven, waardoor de doorvoering effectief wordt afgedicht. Omdat de doorvoerbuis van de montageset exact passend is, wordt niet alleen geprofiteerd van een optimale afdichting, maar ook van maximaal installatiegemak. 

Explosieveilige bedieningselementen

Ook veiligheidsschakelaars zijn belangrijk. Seute heeft een nieuwe variant van de Extreme-schakelapparatuur Ex BF 80-serie ontwikkeld voor gebruik in potentieel explosieve atmosferen. Op verzoek van enkele gebruikers heeft Steute bij het aanbod het lage temperatuurbereik vergroot van -60° C tot +65° C. Daarvoor heeft de schakelaar een nieuw ATEX/IECEx-certificaat gekregen. Het opent extra toepassingsmogelijkheden voor explosieveilige bedieningsapparatuur, bijvoorbeeld in de scheepsbouw, de offshore-technologie en de olie- en gasindustrie. Dit is mogelijk gemaakt door het nieuwe ontwerp van alle actoren. De optisch nauwelijks herkenbare veranderde vorm schept onder andere de voorwaarden voor het gebruik van afdichtingen die geschikt zijn voor toepassing bij lage temperaturen.

Drie behuizingen

De nieuwe serie is verkrijgbaar in drie behuizingsgroottes voor één, twee of drie bedieningsapparaten. De gebruiker kan kiezen tussen verschillende bedieningselementen, controlelampjes en sleutelschakelaars. Hiertoe behoren ook noodstopknoppen en paddenstoelknoppen. Alle modellen zijn geschikt voor montage op bijvoorbeeld machinebehuizingen of op wanden en panelen, ook en vooral bij een hoge belasting en ongunstige omstandigheden. Ze voldoen aan beschermingsklasse IP 66 en zijn van de grond af aan ontwikkeld voor extreme toepassingen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

SGS Belgium en BouwQ werken samen op gebied van bouwinspecties

SGS Belgium en BouwQ werken samen op gebied van bouwinspecties

Bouwinspectiebureau BouwQ en SGS Belgium hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor de Belgische markt. SGS Belgium en BouwQ werken al geruime tijd samen in België en hebben inmiddels verschillende projecten succesvol afgerond.[…]

15/09/2022 | Ondernemingen
Radartechnologie verbetert veiligheid van wegenwerkers

Radartechnologie verbetert veiligheid van wegenwerkers

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Toekomstig asbestattest ook nuttig voor aannemers

Toekomstig asbestattest ook nuttig voor aannemers

Meer artikels