Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe vastgoedregels stimuleren verkoop huizen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe vastgoedregels stimuleren verkoop huizen

Vastgoedmakelaars verwachten vanaf volgend jaar een verhoogd aanbod aan verouderde woningen. Ze krijgen opvallend veel verhuurders over de vloer die hun pand zo snel mogelijk willen verkopen, liever dan ze zelf te renoveren. Daardoor zullen heel wat panden aan een correcte en vaak lagere prijs op de markt komen waardoor die betaalbaarder worden voor jonge gezinnen en starters. Dat blijkt uit een marktanalyse van Heylen Vastgoed. 

Volgens de nieuwe vastgoedwetgeving moeten alle huurwoningen, bijna één op de vijf woningen in Vlaanderen, vanaf januari 2020 beschikken over zowel dubbele beglazing als dakisolatie en rookmelders. Voldoet het pand tegen de jaarwisseling niet aan al deze strenge energienormen wordt de huurwoning onverhuurbaar verklaard. De kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot tienduizenden euro’s waardoor vele verhuurders hun woning of appartement liever verkopen dan te renoveren. 
 
Heel wat verhuurders huiveren bij de gedachte aan renoveren, stelt zaakvoerder Johan Heylen vast.
 
“Vele eigenaars van een huurwoning kunnen de regelgeving uit het oog verloren zijn. Het is onze taak als vastgoedmakelaar om de mensen te informeren over de nieuwe wetsbepalingen en ingrijpende renovaties. We moeten hen tijdig waarschuwen dat bij heel wat woningen nu actie ondernomen moet worden, willen ze hun woning in de toekomst nog verhuren”, zegt Johan Heylen, zaakvoerder van Heylen Vastgoed.
 
Heel wat verhuurders huiveren bij de gedachte aan renoveren, zo blijkt. Niet alleen kampen dakwerkers met overvolle orderboekjes, ook de renovatiekosten kunnen al snel oplopen tot tienduizenden euro’s. “Stel dat een verhuurder voor 50.000 € renoveert, stijgt de marktwaarde van het pand niet evenredig met 50.000 €. Bovendien stijgen de huuropbrengsten evenmin evenredig met de gedane kosten”, aldus Heylen.
 
 
Volgens de vastgoedexpert blijft het voor de verhuurder dan ook enkel interessant als de woning voor een lange periode wordt aangehouden. Alleen zo kunnen gedane investeringen gespreid worden. “Velen zien de kosten niet zitten omdat ze hun pand dan nog 20 tot 30 jaar moeten bijhouden om het te laten renderen. Dan gaat het voornamelijk om mensen op leeftijd die de investering niet meer willen aangaan, maar ook de bijkomende stress van de renovatie niet zien zitten. Het verschil tussen de gedane investering en de marktwaarde ligt bij verkoop op korte termijn zeker tussen de 10 en 25”, stelt Cedric Vanhencxthoven, zaakvoerder van Heylen Vastgoed.
 
De vastgoedmakelaar ziet nu al dat steeds meer verhuurders hun woning liever verkopen dan ze te renoveren. Als een verhuurder nu verkoopt aan de marktwaarde, dus geen renovatiekosten inbegrepen, kan hij opnieuw investeren in een ander pand. De nieuwe eigenaar-bewoner daarentegen kan het pand aan een correcte prijs kopen. De jongste maanden kreeg Heylen Vastgoed opmerkelijk meer verhuurders over de vloer die om deze reden hun woning willen verkopen. Zij verwachten dan ook dat het aanbod aan oudere panden in Vlaanderen de komende maanden flink zal toenemen.
 
“Vooral mensen op leeftijd willen de investering niet meer aangaan, maar zienook de bijkomende stress van een renovatie niet zitten”, zegt Cedric Vanhencxthoven.
 
Dat zal volgens de vastgoedexpert de betaalbaarheid ten goede komen. Zo zullen heel wat van die panden aan een correcte en vaak lagere prijs op de markt komen waardoor die betaalbaarder worden voor jonge gezinnen en starters. Bovendien vliegen panden ook steeds sneller de deur uit. Kopers beslissen sneller om te kopen, onder meer door de langetermijnrente die nog blijft dalen. 
 
“Vooral panden rond de 200.000 € zijn meteen weg omdat daar enorm veel vraag naar is, geïsoleerd of niet. Er is een schaarste aan woningen voor starters en jonge gezinnen. Dat nu meer oudere panden op de markt zullen komen die anders verhuurd werden, kan daar een oplossing voor zijn”, besluit Cedric Vanhencxthoven.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Interesse investeerders richt zich nu vooral op nieuwbouwwoningen

Interesse investeerders richt zich nu vooral op nieuwbouwwoningen

Projectontwikkelaar Kolmont Invest stelt bij zijn recente projecten in Limburg vast dat investeerders die zich tot voor kort bijna uitsluitend op appartementen richtten, nu steeds meer in de richting van nieuwbouwhuizen kijken. De ontwikkelaar[…]

Vastgoedgroep Artenys wordt Sankt

Vastgoedgroep Artenys wordt Sankt

Luxevastgoed verpulvert verkooprecords

Luxevastgoed verpulvert verkooprecords

ING Brussel krijgt nieuw kantoor

ING Brussel krijgt nieuw kantoor

Meer artikels