Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe torenprojecten in Noordwijk

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe torenprojecten in Noordwijk

In de Brusselse Noordwijk worden nieuwe grote torenprojecten gepland. Befimmo, een specialist in kantoorvastgoed, overweegt de afbraak en heropbouw van de Noord Building, ook wel het Boudewijngebouw genoemd, tot een volledig nieuw complex dat de naam 'Quatuor' krijgt. Toch is er nog altijd een kans dat het gebouw behouden blijft en enkel wordt verbouwd. Het Boudewijngebouw is 26 jaar oud. Andere toekomstige projecten zijn de zware renovatie van Toren II van het World Trade Center (WTC) en de potentiële bouw van Toren IV van ditzelfde WTC.

Het gebouw van de Vlaamse administratie met hellend glazen dak op de hoek van de Albert II-laan en de kleine ring wordt wellicht afgebroken. Ten laatste tegen 2018 verhuizen de 2.000 ambtenaren van de Vlaamse administratie naar de site van Thurn & Taxis. In de plaats verrijst dan wellicht een nieuw complex dat de helft meer vloeroppervlakte telt.

Befimmo heeft tijdens het boekjaar 2014 een stedenbouwkundige en een milieuvergunning aangevraagd voor het Quatuor-project. In deze hypothese zou het gebouw Noord Building gesloopt worden wanneer de huidige huurovereenkomst in 2017 eindigt. Het Quatuor-project zou dan ten laatste begin 2018 starten.

Het nieuwe geheel (60.000 m²) zou bestaan uit vier afzonderlijke kantoorgebouwen die een architecturale eenheid vormen, in een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects dat borg staat voor zeer grote flexibiliteit in de inrichting. Jaspers-Eyers tekende een geheel van vier afgeronde driehoekige torens van verschillende hoogten. De hoogste toren zou zeventien bouwlagen tellen. De simulatiebeelden tonen een sokkel die open staat naar de omgeving. Met het ontwerp van het gebouw mikt Befimmo op een Breeam 'Excellent'-certificatie in de designfase. De volledige kostprijs voor de bouw van dit project wordt geraamd op 150 miljoen '.

Tijdens de jongste jaarvergadering van Befimmo kregen de aandeelhouders te horen dat de hypothese van een verbouwing in plaats van afbraak en nieuwbouw voorlopig overeind blijft. In dat geval mikt Befimmo op een huurder die lagere eisen stelt in ruil voor een lagere huurprijs. De strategische ligging van de Noord Building, in de buurt van de metro en van het Noordstation, één van de drukste stations van België, en goed zichtbaar langs de laan van de kleine ring van Brussel, is alleszins een opportuniteit voor de toekomstige bewoners, zij het openbare instellingen, privé-huurders of bedrijven. De knoop over renovatie of nieuwbouw wordt binnen een jaar doorgehakt.

Aan het einde van de huurovereenkomst met de Belgische staat overweegt Befimmo tevens een volledige renovatie van de WTC II-Toren, eveneens gelegen in het hart van de Brusselse Noordwijk, tegenover het Noordstation. Dat zou tegen 2019 zijn, maar de studies lopen al.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels