Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe tool omgevingsvergunningen voorspelt bouwconjunctuur

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe tool omgevingsvergunningen voorspelt bouwconjunctuur

Vlaanderen lanceert een digitale tool die omgevingsvergunningen en meldingen voor bouwprojecten op de voet volgt. Maandelijks zal de Vlaamse overheid een update brengen. Zo krijgen de bouwsector en het grote publiek een goed beeld van de te verwachten bouwconjunctuur.

 

In heel wat landen is een update van de vergunningen voor bouwprojecten groot nieuws. Dat biedt inzicht in de te verwachten bouwactiviteit en dat is een belangrijke economische graadmeter. Bouwprojecten brengen immers een aanzienlijk multiplicatoreffect teweeg doorheen de hele economie.

Hoewel je sinds 2018 omgevingsvergunningen digitaal kan indienen, publiceerde tot nu enkel Statbel cijfers over bouwvergunningen. De publicaties verliepen echter met enige vertraging, met als gevolg dat een analyse van de impact van bijvoorbeeld de coronacrisis of de oorlog in Oekraïne pas maanden later mogelijk was. Dat is veel te laat voor de bouwsector en de overheid om tijdig de nodige maatregelen te nemen.

Economische graadmeter

In het buitenland wordt de snelle publicatie van bouwvergunningen gebruikt om tijdig een goed beeld te krijgen van de economische toestand. Met deze cijfers die worden aangeleverd door het Departement Omgeving beschikken de sector en de overheid nu ook over deze mogelijkheid. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) was al langer vragende partij voor een dergelijke tool en reageert tevreden. “We zijn blij met de tool en het plan om vergunningen, aanvragen en meldingen maandelijks op te volgen en digitaal ter beschikking te stellen”, zegt Marc Dillen van de VCB.

Nu al zien we in de nieuwe tool dat in de afgelopen coronajaren het aantal ingediende omgevingsvergunningen hoge toppen bereikte. In 2022 wordt het hoge niveau van 2021 niet aangehouden en merken we een daling. Hiermee evenaart het aantal aanvragen in 2022 dat van 2019 en 2020.

“Daarom is verdere opvolging noodzakelijk. Gezien de stijgende bouwmaterialenprijzen en de oorlog in Oekraïne kunnen eventuele ondersteunende maatregelen zich in de toekomst opdringen. Ook dienen alle partners te beklemtonen dat een energierenovatie de beste bescherming blijft in de huidige energiecrisis”, besluit Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. 

De nieuwe tool van de Vlaamse overheid kan je raadplegen via deze link:

https://omgevingsloketrapportering.omgeving.vlaanderen.be/aanvragen

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse subsidies voor beginnende exporteurs

Vlaamse subsidies voor beginnende exporteurs

Flanders Investment & Trade (FIT) lanceert tot en met 11 oktober opnieuw een oproep voor het Starterspakket Internationalisering. Met deze subsidie van 7.000 euro ondersteunt FIT beginnende exporteurs. Het subsidiebudget bedraagt 1,4 miljoen[…]

28/09/2022 | Ondernemingen
Overname van Cantillana door Holcim is afgerond

Overname van Cantillana door Holcim is afgerond

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Online platform voor aanvraag asbestattesten

Duits groeikapitaal voor Belgische domotica-specialist

Duits groeikapitaal voor Belgische domotica-specialist

Meer artikels