Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe toekomst voor Sint-Albertuskerk in Mechelen-Muizen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe toekomst voor Sint-Albertuskerk in Mechelen-Muizen

Het digitale communicatiebureau Springbok zal zijn internationale hoofdkantoor vestigen in de Sint-Albertuskerk van de deelgemeente Muizen. Daarmee komt er een eind aan zeven jaar leegstand. De kerk wordt de komende jaren gerestaureerd en heringericht, zodat Springbok er in 2023 zijn intrek kan nemen.
De kerk in de Gustaaf Ghijselsstraat is meer dan honderd jaar oud en is al geruime tijd niet meer in gebruik. Daar komt in de toekomst verandering in. Springbok, het digitale bureau dat de laatste jaren sterk gegroeid is in België en Nederland, gaat er zijn internationale hoofdkwartier vestigen.
 
“We zijn als moderne werkgever met een zeer mens- en maatschappijgerichte cultuur bijzonder enthousiast over het vooruitzicht te kunnen investeren in een nieuwe waardevolle invulling voor de Sint-Albertuskerk. Dit wordt een nieuwe thuis voor 70 medewerkers”, aldus Kim Verhaeghen, CEO van Springbok.
 
“Springbok is ooit begonnen vanuit de gedachte om iets te creëren wat over 100 jaar nog bestaat. Daarom voelt dit initiatief voor ons eigenlijk erg natuurlijk: een kerk is gebouwd door generaties voor generaties. Om hier intrek te mogen nemen, zal een dagelijkse herinnering zijn dat wat we aan het doen zijn niet vluchtig is. We willen iets neerzetten dat net zo betekenisvol is als het gebouw”, vervolgt Kim Verhaeghen.
 
Verbindende functie
 
“Voor ons is het belangrijk dat het project ook een meerwaarde is voor de buurt. Naast het feit dat de Sint-Albertuskerk de thuisbasis wordt van Springbok, zal de kerk ’s avonds en in het weekend een verbindende functie vervullen voor de buurtbewoners. Het moet een ontmoetingsplaats worden dat als bindweefsel voor de gemeenschap zal fungeren. Ook de realisatie van een gemeenschappelijke buitenruimte is positief voor de buurt”, zegt Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing en Stedenbouw.
 
In de gesprekken tussen de stad en Springbok wordt steeds aangegeven dat de parkeernood van het bedrijf niet op het openbaar domein mag worden afgewenteld, maar dat deze ook dient te worden opgevangen in de vorm van een duurzame mobiliteit met deelwagens, deelfietsen, … en dat deze eventueel in de omgeving kan worden opgevangen op andere terreinen conform de stedenbouwkundige verordening.
 
De nieuwe eigenaar wil de kerk graag restaureren met behoud van de erfgoedwaarde en haar maatschappelijke rol als ontmoetingsruimte voor de buurt en de maatschappij. Hierbij worden drie klemtonen gelegd: cultureel, maatschappelijk en lokaal. Zo moet het in de toekomst voor lokale kunstenaars mogelijk zijn, om er tentoonstellingen te organiseren of moet het gebouw een gepaste setting bieden voor kamerorkesten.
 
Daarnaast is het de bedoeling om vergaderzalen en de centrale vieringsruimte ter beschikking te stellen van lokale verenigingen en de omliggende scholen. Ook workshops kunnen er georganiseerd worden. Buurtverbindende initiatieven zoals bijvoorbeeld een jaarlijkse buurtbijeenkomst, behoren eveneens tot de mogelijkheden. Springbok zal binnenkort de buurtbewoners informeren en betrekken bij het project.
 
Toparchitectuur
 
De reconversie van de Sint-Albertuskerk zal door een nog te bepalen toparchitectenbureau onder handen worden genomen. De hedendaagse vormgeving met respect voor de erfgoedwaarde van de kerk wordt voor Springbok de brug tussen het verleden en de toekomst. De dynamiek van de schaalvergroting van de organisatie laat immers ruimte voor het lokale sociale weefsel en dit maakt van dit medegebruik een exemplarische herbestemming van het kerkelijk patrimonium.
 
“We kunnen ons vinden in de visie voor de toekomst van de kerk, zodat de aartsbisschop deze herbestemming kon goedkeuren. Het is goed dat dit voormalige kerkgebouw een nieuwe invulling krijgt en dat ook de omgeving rond het voormalig kerkgebouw herbestemd wordt”, reageert Werner Van Laer van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel.
 
Het Mechelse Springbok werd opgericht in 2014, hetzelfde jaar dat de laatste viering in de kerk plaatsvond. In totaal werken intussen meer dan 300 mensen voor het bedrijf, verspreid over Mechelen, Brussel, ‘s-Hertogenbosch, Utrecht en Amsterdam. Na de reconversie moet de Sint-Albertuskerk de thuisbasis worden voor zeventig medewerkers.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Vynckierproject in Gent mag rekenen op een Vlaamse erfgoedsubsidie van 1 miljoen euro. Het bedrag zal gebruikt worden om de buitenschil van het centrale Manchester-gebouw te renoveren met behoud van de typische industriële elementen. De[…]

25/11/2022 | ErfgoedRenovatie
Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Restauratie Antwerps Brouwershuis start in november

Restauratie Antwerps Brouwershuis start in november

Start tweede fase restauratie Sint-Jacobskerk Antwerpen

Start tweede fase restauratie Sint-Jacobskerk Antwerpen

Meer artikels