Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe toekomst voor De Smidse in Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe toekomst voor De Smidse in Leuven

Het gebouw zal vanaf november plaats bieden aan een overdekte markt voor voeding van ambachtelijke kwaliteit.

De voormalige smidse van de vroegere brouwerij Artois in de Leuvense Vaartzone krijgt een nieuwe toekomst. Het gebouw wordt getransformeerd tot een overdekte markt waar je allerlei voeding kan kopen en ter plaatse proeven.

In deze buurt verrijst de volledig nieuwe stadswijk DijleDelta. ViRiX, de projectontwikkelingsgroep van de familie Haenen, realiseert hier sinds juli 2013 aan een hoog tempo verschillende woonprojecten. Op een totale oppervlakte van zowat 60.500 m² is in dit gebied plaats voor appartementen, stadswoningen met tuin, studentenhuisvesting, kantoren en zelfs een park. Op verschillende plaatsen in de projectzone werd de Dijle opnieuw in open bedding gelegd, zodat vrijwel alle gebouwen aan het water gelegen zijn.

De nieuwe DijleDelta-wijk groeit: de appartementsprojecten Eiland en Feestzaal zijn reeds opgeleverd en de eerste bewoners nemen er momenteel hun intrek.


De appartementsprojecten Eiland en Feestzaal, gelegen tussen een Dijlearm en de Vaartstraat, omvatten samen 80 woongelegenheden en zijn vrijwel allemaal verkocht. De bewoners nemen er sinds eind vorig jaar geleidelijk hun intrek.

De voormalige Smidse van brouwerij Artois werd mooi gerestaureerd.

Aan de Mechelsestraat, op de plaats waar de Voer in de Dijle stroomt, wordt momenteel het gebouw De Horenblazer gerealiseerd. Hier komen 30 appartementen waarvan 24 stadswoningen waarvoor de kandidaat-kopers worden geselecteerd door de stad Leuven. De werkzaamheden vorderen goed en het gebouw zal tegen begin 2018 voltooid zijn.

Deze maand zet ViRiX het nieuwe project Parkzicht in gang. In de plaats van een oud en verloederd brouwerijgebouw tekende architect Paul Robbrecht een wooncomplex met 35 appartementen. Alle parkeerplaatsen bevinden zich ondergronds. De bouw begint eind dit jaar en de werkzaamheden zullen anderhalf jaar duren.

Vlak tegenover De Smidse wordt het woonproject Bottelarij gepland, een autoluwe woonwijk met 56 eengezinswoningen, 28 appartementen en 11 duplexappartementen. Ook hier gebeurt parkeren volledig ondergronds. De bouwvergunning is nog niet definitief omdat er nog een procedure loopt voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Later volgen nog de projecten Vaartkom Zuid (appartementen en horeca) en Stokerij, een gebouw waar kunst, cultuur en startende bedrijven elkaar moeten vinden.

Hoefijzers

Al die woonprojecten zorgen voor heel wat extra bewoners. Die kregen er zopas al het gloednieuwe Sluispark bij, maar ViRiX koos nu ook voor een originele, hedendaagse invulling van het gebouw De Smidse aan de Sluisstraat. Dat pand kreeg destijds deze naam omdat brouwerij Artois hier het smeedwerk voor alle brouwerijactiviteiten uitvoerde. Ook de hoefijzers van de paarden die de bierkarren moesten trekken, werden hier vervaardigd. Het statige gebouw maakte jarenlang deel uit van een hele reeks verwaarloosde en vervallen panden in deze destijds nogal grauwe omgeving, maar werd recent aan de buitenzijde in volle glorie hersteld.

De restauratie van de binnenzijde van De Smidse is aan de gang en moet in november klaar zijn.


Ook de binnenrestauratie is aan de gang en moet in november klaar zijn. Daarna wordt het gebouw getransformeerd tot een zogenaamde ‘foodcourt’ of een overdekte markt voor voeding van ambachtelijke kwaliteit. Een aantal gebruikers hebben reeds toegezegd en nemen hier nog vóór het jaareinde hun intrek. Onder hen een slagerij, een koffiebrander en een bakker. Je zal hier zowel voeding kunnen kopen als ter plaatse degusteren.

De ruimtes op de verdieping aan de straatzijde bieden plaats aan faciliteiten voor de buurtbewoners, waaronder een professioneel yogacentrum, een trendy kapsalon en een Body en Mind Center, waar je relaxatietechnieken tegen stress en burn-out kan aanleren. Op de verdieping aan de andere zijde, met uitzicht op het water, is plaats voor een restaurant of brasserie. Daarvoor wordt nog een kandidaat-uitbater gezocht.

“We wilden voor De Smidse absoluut een bestemming die een blijvende meerwaarde voor de bewoners en de Leuvense middenstand betekent”, aldus Dimitri en Vic Haenen van ViRiX.

“We kregen vele vragen om van De Smidse kantoorruimte te maken of om het gebouw te voorzien als feestzaal of evenementenruimte. We wilden echter absoluut een bestemming die een blijvende meerwaarde voor de bewoners en de Leuvense middenstand betekent en iets waar andere steden ook mee bezig zijn, maar wat nog ontbrak in Leuven, namelijk projecten zoals Brouwerij De Koninck in Antwerpen, de Holy Food Market in Gent of de Foodmet in Anderlecht. Handelaars die interesse hebben om in De Smidse een activiteit te ontplooien, mogen nog steeds contact opnemen. We denken vooral aan groenten en fruit, vis, wijn en geestrijke dranken”, verklaren Vic, Ingrid en Dimitri Haenen van ViRiX.Op de vroegere brouwerijsite worden niet alle oude gebouwen afgebroken. De stokerij op de hoek van de Sluisstraat en de Vaartkom, de watertoren, het hoekgebouw waar café De Lantaarn is gehuisvest en gebouw Zeelandt aan de Dijlebrug zijn als industrieel erfgoed beschermd. In dit laatste gebouw wordt 1.135 m² kantoorruimte voorzien.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandenbussche bouwt nieuwe basissschool in Beernem

Vandenbussche bouwt nieuwe basissschool in Beernem

Aannemer Vandenbussche is zopas gestart met de voorbereidende werken aan basisschool De Drie Beertjes in Beernem. De ingebruikname van de nieuwe school staat gepland voor eind dit jaar, de afbraak en omgevingsaanlegfase voor 2022.    […]

26/01/2021 | Scholenoverheidsopdracht
Masterplannen voor Wetenschapspark en Campus Arenberg in Heverlee zijn klaar

Masterplannen voor Wetenschapspark en Campus Arenberg in Heverlee zijn klaar

Team aangesteld voor tentoonstellingshal voor Brugge

Team aangesteld voor tentoonstellingshal voor Brugge

Vergunningsaanvraag voor brandweerkazerne Elsene

Vergunningsaanvraag voor brandweerkazerne Elsene

Meer artikels