Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe technologie ingezet voor fundering offshore windpark

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe technologie ingezet voor fundering offshore windpark

DEME Offshore en Eiffage Métal hebben tachtig funderingen geïnstalleerd voor het offshore windturbinepark van Saint-Nazaire in Frankrijk. Om de funderingen in harde rotsbodem te installeren en de operationele werktijd te verhogen werd grensverleggende technologie ingezet.
De installatie van de funderingen startte in het voorjaar van 2021. DEME en zijn partner Herrenknecht, gespecialiseerd in tunnelboormachines, ontwierpen samen een 350 ton zware Offshore Foundation Drill (OFD) om het boorwerk voor de XL-monopijlers uit te voeren. 

Ook de Modiga is unieke technologie die in Saint-Nazaire werd gebruikt. De bijna 60 m hoge Modiga schermt de boor- en installatieactiviteiten af van de barre omstandigheden in de Atlantische Oceaan, waardoor ook de operationele werktijd verbetert. De volledige technologische oplossing werd ingezet vanaf het offshore installatieschip ‘Innovation’.

DEME Offshore en Eiffage Métal hebben ruim 200 bedrijven uit Pays de Loire en Frankrijk bij het project betrokken, voornamelijk kleine en middelgrote ondernemingen. Op deze manier creëerden beide bedrijven werkgelegenheid en droegen ze bij tot de ontwikkeling van de blauwe economie in Frankrijk.
 
“Als eerste ter wereld hebben we deze technologie ingezet, waarbij we de installatie veel sneller dan gepland konden voltooien. De installatiewerken liepen verder tijdens het winterseizoen, ondanks de combinatie van zware weersomstandigheden en de barre omgeving van de Atlantische Oceaan. In Saint-Nazaire deden onze teams en bemanning niet alleen ruime ervaring op voor de volgende offshore windparkprojecten aan de Franse kust, maar ook om succesvol installatiewerkzaamheden uit te voeren in vergelijkbare uitdagende omstandigheden over de ganse wereld”, aldus Bart De Poorter, general manager van DEME Offshore.
 
Het windpark van Saint-Nazaire wordt ontwikkeld door EDF Renouvelables, Enbridge en CPP Investments zal een totale capaciteit van 480 MW hebben, wat overeenkomt met 20% van de elektriciteitsbehoefte van het Franse departement Loire-Atlantique. 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

Provincie steunt woningrenovaties in gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant maakt sinds enkele jaren werk van renovatieleningen die door de aanvragers pas terugbetaald moeten worden als de woning van eigenaar verandert of verhuurd wordt. Provinciale renovatiebegeleiders ontzorgen de[…]

06/12/2022 | Renovatie
Zestig nieuwe woningen in Gent

Zestig nieuwe woningen in Gent

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Meer artikels