Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe tarieven kilometerheffing vrachtwagens

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe tarieven kilometerheffing vrachtwagens

De Vlaamse en Brusselse tarieven van de kilometerheffing voor vrachtwagens werden geïndexeerd op 1 juli. Het gaat om voertuigen met een maximaal toegelaten massa (mtm) van meer dan 3,5 ton en opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met carrosseriecode BC. In Vlaanderen is er daarnaast ook een een aanpassing aan het basistarief en de gewichtsparameter.
Dit jaar vindt de indexering van de Vlaamse en Brusselse toltarieven plaats op 1 juli. De regeringen van Vlaanderen en Brussel hebben beslist om hun tarieven te indexeren voor alle voertuigen waarop de kilometerheffing van toepassing is.
 
De andere factoren die een rol spelen bij de berekening van de kilometerheffing, zoals het netwerk en de Euronorm van het voertuig, veranderen niet. De tarieven in Wallonië blijven ongewijzigd omdat ze al op 1 januari van dit jaar geïndexeerd werden.
 
Vlaanderen zal tevens een bijkomende aanpassing van het basistarief en van de gewichtsparameter invoeren, zoals bepaald in artiktel 31 van het decreet van 20 december 2019. Het decreet verhoogt het basistarief van de kilometerheffing voor vrachtwagens. Anderzijds vermindert het de gewichtsfactor voor lichte vrachtwagens, maar verhoogt het deze voor zwaar transport. Op die manier wil Vlaanderen een groter deel van de infrastructuurkosten in de heffing opnemen.
 
Alle OBU’s (On Board Units) worden automatisch aangepast aan de nieuwe tarieven. Bij sommige dienstverleners kan die update enkele minuten duren vooraleer het controlelichtje groen brandt en er opnieuw kan gereden worden. Als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus wordt op de servicepunten tijdelijk nog steeds geen cash geld aanvaard.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Antwerpen test flexibele snelheidsdrempels

Antwerpen test flexibele snelheidsdrempels

In de Confortalei in Deurne worden twee flexdrempels geplaatst als testproject. Dat zijn flexibele snelheidsdrempels die geen hinder opleveren voor zware voertuigen zoals bussen en brandweerwagens en minder trillingen veroorzaken. De werken zijn[…]

Eerste Hoppinpunt in Vlaanderen geopend

Eerste Hoppinpunt in Vlaanderen geopend

Regering investeert in duurzame energie

Regering investeert in duurzame energie

Betonfirma's bestrijden dodehoekongevallen

Betonfirma's bestrijden dodehoekongevallen

Meer artikels