Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe studentenkamers in de Brusselse vijfhoek

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe studentenkamers in de Brusselse vijfhoek

Planomatic architecture

In de Koningsstraat in centrum Brussel is aannemer Constant Deblaere uit Wingene in opdracht van Upgrade Estate gestart met de renovatie van een kantoorgebouw tot 131 studentenkamers. Het ontwerp is van architectenbureau Planomatic uit Brussel. De oplevering is voorzien tegen de opening van het academiejaar 2021-2022.

 

De nood aan nieuwe studentenhuisvesting in Brussel is hoog. Volgens cijfers van de Vlaamse overheid is er in de hoofdstad een tekort van ongeveer 9.000 studentenkamers. Het bestaande aanbod is vaak ondermaats van kwaliteit. Jaarlijks stijgt het aantal nieuwe studenten in de hoofdstad en daarom investeert Upgrade Estate in nieuwe projecten in de stad. Ditmaal op een zeer centrale ligging aan de Koningsstraat, wat de nieuwe residentie de naam ‘King Upkot’ opleverde.
 
Het project legt de nadruk op duurzaamheid. Doorheen het gebouw komen groene technieken, zoals een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, zonnepanelen op het platte dak, regenwaterrecuperatie en warmtepompen waardoor er niet langer een aansluiting zal zijn op het gasnet. Een nieuwe binnentuin zorgt voor ontharding en vergroening.
 
Door te kiezen voor renovatie zijn er ook minder afbraakmaterialen en blijft het gebruik van nieuwe grondstoffen beperkt. Zo wordt de gevel in natuursteen in zijn originele staat hersteld en behoudt de wenteltrap in het midden van het gebouw zijn centrale plaats en functie, zodat de oorspronkelijke architectuur uit de jaren ’60 van de vorige eeuw bewaard blijft. De graffiti die krakers zo’n 20 jaar geleden aanbrachten wordt bewaard als extra cachet.
 
Het pand zal verschillende gemeenschappelijke ruimtes hebben waar studenten gebruik van kunnen maken. Zo zullen er twaalf leefkeukens zijn, terrassen die uitgeven op de straat, een binnentuin, een ondergrondse fietsenparking en een studiecafé waar studenten samen kunnen studeren. Op de gelijkvloerse verdieping komt een handelszaak die de buurt ten goede komt.
 
“King Upkot wordt een plek waar studenten de tijd van hun leven zullen hebben. Dankzij de gemeenschappelijke voorzieningen kunnen studenten elkaar makkelijk opzoeken en contacten leggen, wat enorm belangrijk is voor hun welzijn en motivatie.
 
Daarenboven fungeren de studenten die een leefkeuken delen meteen als huishouden zodat voor hen dezelfde coronaregels gelden als voor gezinnen. Een Upkot coach die in het gebouw zal wonen vormt een aanspreekpunt voor de studenten, bouwt mee aan de goede sfeer en ziet toe op de naleving van de afspraken”, legt Nele Van Damme, co-CEO van Upgrade Estate uit.
 
“We zien dat er een sterke vraag blijft naar kwalitatieve studentenhuisvesting, zelfs in deze coronatijden. Dat komt omdat studenten graag met leeftijdsgenoten deze uitdagende periode doorkomen en omdat pas afgestudeerden omwille van het mindere jobaanbod vaak nog een jaartje bijstuderen”, zegt co-CEO Koenraad Belsack.
 
King Upkot situeert zich aan de Koningsstraat 119-123 (voorzijde) en de Verenigingsstraat (achterzijde) in de Brusselse vijfhoek. Het gebouw bevindt zich op wandelafstand van de Kruidtuin met concertzaal de Botanique, het Warandepark en de tuin van Pechère, maar ook van het Centraal Station, de metro, tram, bus en verschillende universiteiten en hogescholen, zoals KUL Odissee Brussel, UCL Saint-Louis en Luca School of Arts.
 
Upgrade Estate realiseert en beheert huisvesting voor studenten en young professionals waarbij aandacht voor zowel de investeerder als de huurder voorop staat. Het bedrijf zet in op aantrekkelijke gemeenschappelijke ruimtes, aandacht voor groen en duurzaamheid, een uitstekende prijskwaliteitverhouding, convenience voor alle partijen én een ‘wooncoach’ als verbindende factor.
 
Als studentenhuisvester onder het merk Upkot is de onderneming actief in gans België. Starters en young professionals kunnen dan weer bij Upliving aankloppen. Binnenkort komt de onderneming met een aanbod voor bedrijven onder de merknaam Upoffiz.

Foto’s: Planomatic architecture.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels