Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe start voor Westland Shopping Center

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe start voor Westland Shopping Center

Het Westland Shopping Center in Anderlecht ligt vlakbij de Brusselse ring en maakt als tweede grootste winkelcentrum van de hoofdstad deel uit van het stedelijke weefsel. Het winkelcentrum onderging sinds zijn bouw in 1972 geen belangrijke veranderingen. Voor AG Real Estate, de voornaamste eigenaar van de site, werd het tijd voor een nieuw hoofdstuk, waarbij wordt ingezet op een familiale en gezellige winkelervaring. Het winkelcentrum moet toekomstige uitdagingen het hoofd kunnen bieden, zowel wat het commerciële aanbod betreft als inzake de binnen- en buiteninrichting.

“We willen het winkelcentrum architecturaal en functioneel herdefiniëren. Het moet zichtbaarder en aantrekkelijker worden, met een betere wisselwerking tussen het complex en de directe omgeving. De architecturale aanpak van het geheel moet het centrum een eigen identiteit schenken. Alle bestaande ruimtes zullen volledig worden gerenoveerd en herschikt. De gevels worden herwerkt en het terrein wordt heringericht. Beide hoofdingangen worden aangepakt en moeten heuse blikvangers worden, goed zichtbaar vanaf de directe omgeving, de openbare ruimte en de hele site”, verklaart Didier Peremans, architect-partner bij DDS+.



Aan de noordelijke en zuidelijke zijde van het huidige complex worden twee nieuwe constructies opgetrokken, samen goed voor 15.000 m² handelsoppervlakte. Die moeten het winkelcentrum een betere functionaliteit schenken. Bovendien kan op die manier het goederen- en dienstenaanbod worden uitgebreid met winkels die beter beantwoorden aan de behoeften van de consument. De centrale as van het winkelcentrum wordt verlengd met afdaken waaronder de terrassen van ‘Food and Beverage’ een plaatsje zullen krijgen. Die handelszaken zullen één van de grootste troeven van het project worden.



Bovendien wordt de volledige circulatie in het complex geoptimaliseerd. Zachte mobiliteit zal worden aangemoedigd en het totale aantal parkeerplaatsen wordt opgetrokken naar 2.350 plaatsen. Toch zullen de auto’s van buitenaf minder zichtbaar zijn. Zowel ondergronds als op de daken zullen namelijk nieuwe parkings worden voorzien. Deze nieuwe inrichting maakt grote oppervlaktes vrij voor promenades, omgeven door kwalitatieve groene ruimtes.



Voor deze grootschalige onderneming rekent AG Real Estate op het architectenbureau DDS+. Het kantoor dat vestigingen heeft in Brussel en Antwerpen, richt zich op architecturaal of stedenbouwkundig uitdagende projecten die een innovatieve en duurzame aanpak vereisen. DDS+ heeft eerder al bewezen dat het de ontwikkeling van complexe stedelijke ruimtes kan verbeelden, beheren en opvolgen, en staat voor een ethische architecturale aanpak die cruciaal is voor de creatie van een inspirerende stedelijke omgeving.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Malle stopt met grote woonprojecten tot 2021

Malle stopt met grote woonprojecten tot 2021

De gemeente Malle zal vanaf nu tot 1 maart 2021 geen omgevingsvergunningen meer afleveren voor grote appartementsprojecten. De gemeenteraad keurde hiervoor een zogenaamde bouwpauze goed. Tijdens deze bouwpauze wil het gemeentebestuur een[…]

13/12/2019 | ImmoProjecten
Nieuwe basisschool en sporthal op Nieuw Zuid

Nieuwe basisschool en sporthal op Nieuw Zuid

VEA onderzoekt energetische renovatieplannen van Vlamingen

VEA onderzoekt energetische renovatieplannen van Vlamingen

Ecologisch wooncomplex met park in Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem

Ecologisch wooncomplex met park in Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem

Meer artikels