Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe start voor groot sociaal huisvestingsproject in Oostende

Nieuwe start voor groot sociaal huisvestingsproject in Oostende

Sociale huisvestingsmaatschappij De Oostendse Haard zet het nieuwbouwproject ‘Met Zicht’ aan de Spuikom weer in gang. Daar worden sinds 2018 zestig appartementen gerealiseerd, maar die werken vielen drie jaar geleden stil na een juridisch dispuut met de toenmalige aannemer.

Nu zullen de appartementen worden afgewerkt. Intussen werd ook de vergunning voor de bouw van dertien huizen afgeleverd. Die bouw zal nu samen met de afwerking van de appartementen worden uitgevoerd.

Het nieuwbouwproject met huurwoningen van De Oostendse Haard situeert zich in de Schietbaanstraat, de Verstellestraat en de Voorhavenlaan, aan de Spuikom in Oostende. Een tijdje geleden werden ook de oude gebouwen in de Voorhavenlaan 169-171 gesloopt. Op deze locatie worden dertien nieuwe huizen neergezet.

In de Verstellestraat worden vier huizen gebouwd met drie slaapkamers en negen huizen met vijf slaapkamers. De gebouwen aan de Schietbaanstraat tellen 38 appartementen met één slaapkamer en twee appartementen met twee slaapkamers.

In de Voorhavenlaan komen gebouwen met daarin 17 appartementen met één slaapkamer en drie appartementen met twee slaapkamers. Een aantal van deze appartementen is aangepast voor mindervaliden.

Speeltoestellen

“We zijn er van overtuigd dat dit woonproject een nieuwe dynamiek zal brengen aan de Spuikom. Dit wordt een nieuwe thuis voor grotere gezinnen en voor alleenstaanden, ouderen en kleine gezinnen. Bovendien sluiten we aan op de andere pleinen in de wijk. Zo komt hier ook een park met speeltoestellen. Dit wordt een aantrekkelijke plek voor de buurt om van te genieten” zeggen directeur Vanessa Vens en voorzitter Quinten Goekint van De Oostendse Haard.

De sociale woningmaatschappij huisvest bijna 3% van de Oostendse bevolking. Ook de vergrijzing is hier momenteel goed merkbaar. De huidige huurderspopulatie veroudert mee met de huisvestingsmaatschappij en gezinnen 'bloeien uit’. Meer dan 50% van de bewoners zijn ouder dan 60 jaar en ongeveer de helft van de huurders is alleenstaand.

Het merendeel van de huidige huurders woont bijgevolg te groot (wat in se niet kan volgens de sociale huurwet, tenzij men een vergoeding betaalt) of in een onaangepaste woning. Tegelijk merkt De Oostendse Haard dat de instroom van jongeren en jonge gezinnen op de wachtlijst groeit, maar dat de alleenstaanden er wel nog oververtegenwoordigd zijn.

Evenwichtsoefening

“De keuzes in onze projecten zijn een constante evenwichtsoefening tussen zittende huurders en de wachtlijst. Bovendien willen we dat onze huidige huurders zo lang mogelijk  in hun eigen wijk veilig en comfortabel kunnen wonen.”

“We merken dat ze dit ook verkiezen. In ons patrimonium op de Vuurtorenwijk komen door ‘Met Zicht’ heel wat geschikte woningen voor kleine gezinnen en alleenstaanden bij. Tegelijkertijd bouwen we dertien huizen voor grotere gezinnen”, legt directeur Vens uit.

“De verhuisbeweging van oudere huurders zet bovendien nog wat in gang. Onze grotere woningen komen vrij, waardoor grotere gezinnen eveneens hun plek vinden. De groei van ons patrimonium beweegt de huidige huurders naar een plek op maat en dat brengt op zijn beurt beweging in de wachtlijst”, besluiten Quinten Goekint en Vanessa Vens.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels