Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe sportinfrastructuur in Londerzeel

Nieuwe sportinfrastructuur in Londerzeel

© (c)2015 www.lozie.com

In Londerzeel wordt druk gebouwd aan het nieuwe sportcomplex. Het bestaande zwembad en de huidige sporthal worden gerenoveerd en er komt ook een extra sporthal. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de thv Van Roey - Algemene Bouw Maes.

Het zwembad wordt volledig gerenoveerd met behoud van de structuur. LD-architecten zette vooral in op de luchtdichtheid van het zwembad. “Dat is zeer belangrijk om geen koudebruggen en condensatie te hebben. Zeker tijdens de winter heb je een groot contrast tussen de binnen- en buitentemperatuur. We hebben het hele zwembad tot op een diepte van 1 meter onder het maaiveld weer ingepakt, zowel langs binnen als langs buiten. Het buitenschrijnwerk van de gevel werd vernieuwd en daarbij werd ook gezorgd voor een nieuwe dak- en vloerafwerking. Op de betonschil werden nieuwe isolatiepakketten geplaatst en we hebben op het dak een dubbel dampscherm op het plafond van het zwembad geïnstalleerd”, rapporteert Bavo Haesen, assistent-projectleider bij Algemene Bouw Maes.

Energiebesparing

Naast de isolatie worden nog andere maatregelen genomen. Een beperkt raamoppervlak zorgt voor beperkte warmteverliezen. Tegelijk wordt het daglicht geoptimaliseerd en zorgt ledverlichting waar mogelijk voor energie-efficiënte. De ventilatie van het zwembad maakt gebruik van warmterecuperatie, waardoor het verbruik daalt met 41%. Het verwarmde zwembadwater wordt hergebruikt. Regenwater wordt ingezet voor sanitaire toestellen, de dienst- en buitenkranen en het suppletiewater voor de zwembadfilters. Het spoelwater van de filters wordt ook nog eens gerecupereerd, waardoor het zwembad slechts 2.000 m³ leidingwater per jaar zal verbruiken in plaats van 12.000 m³.

Faciliteiten

De faciliteiten in het zwembad werden uitgebreid. Zo kan je naast het oorspronkelijke 25 meter-bad terecht in een recreatiezone met een nieuwe glijbaan, een peuterzone en een spraypark, een instructiebad met beweegbare bodem en een wellnesszone. Opmerkelijk is dat het zwembad een verstelbare of beweegbare bodem zal hebben, die geplaatst zal worden door Variopool. Het zwembad kan daardoor de ene dag drie meter diep worden en de andere dag maar enkele centimeters diep. Zo kan het dienen om duikcursussen te geven. Je kan de bodem ook instellen om er aquafietsen in te zetten en je kan de bodem tot op de waterlijn laten komen om er kleuters in te laten spelen. “De beweegbare bodem werkt met een hydraulische zuiger waarbij er een arm in het water zit. De kabels uit inox 316 zijn verbonden aan wielen. Daaronder zitten luchtbakken. Alles zal juist afgesteld worden door duikers”, aldus Bavo Haesen. Het beweegbare zwembad zorgt voor heel wat druk en krachten op de funderingsplaat. De aannemer plaatste 30 trekankers op de funderingsplaat om de dynamische krachten op te vangen. Dat gebeurde op een diepte van - 9 meter.

Nieuwe sportzaal

Tussen het zwembad en de bestaande sporthal wordt een nieuwe middenbeuk voorzien, met daarin allerhande sportfaciliteiten zoals een gevechtssporthal, indoor cycling, een danszaal en een fitnesszaal. Bovenop dit nieuwe deel wordt een sporthal aangelegd van 1.320 m² met multifunctionele vloer voor tal van zaalsporten.

Het gaat om een gezamenlijk project van Sportoase en het gemeentebestuur van Londerzeel op de site aan de Lijsterstraat. LD-architecten staat in voor het ontwerp. VK Architects & Engineers verzorgt de engineering en het sustainable design. De thv Van Roey – Algemene Bouw Maes is zoals gezegd de aannemer.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie Vlaams-Brabant presenteert meerjarenplan

Provincie Vlaams-Brabant presenteert meerjarenplan

De provincie Vlaams-Brabant stelde onlangs haar meerjarenplan voor de periode 2020-2025 voor. Er gaat flink wat provinciegeld naar maatregelen om kwalitatief wonen betaalbaar(der) te maken. Ook mobiliteit en projecten om energie te sparen staan[…]

Vlaams-Brabant zet in op stadskernverdichting

Vlaams-Brabant zet in op stadskernverdichting

Tal van nieuwe bouwprojecten op campussen UZ Leuven

Tal van nieuwe bouwprojecten op campussen UZ Leuven

SUEZ en Containers Maes verwerken samen bouw- en sloopafval

SUEZ en Containers Maes verwerken samen bouw- en sloopafval

Meer artikels