Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe speler op Vlaamse energiemarkt

Er komt een nieuwe speler op de Vlaamse en Brusselse energiemarkt. Poweo, een onderdeel van de Franse groep Direct Energie, wil in vier jaar tijd 400.000 Belgische klanten aantrekken. Poweo is sinds juli vorig jaar al actief in Wallonië. Nu komen daar ook Vlaanderen en Brussel bij. In Frankrijk is Direct Energie de belangrijkste uitdager van de grote spelers EDF en Engie (het vroegere GDF Suez). Het bedrijf telt er naar eigen zeggen 1,3 miljoen klanten.

Poweo zet zich in de markt met een 'eenvoudig en transparant' aanbod. Er is maar één tariefplan voor gas en elektriciteit. Volgens topman Xavier Caïtucoli van Direct Energie zijn de prijzen van Poweo erg concurrentieel, 'vooral voor gezinnen die zich met aardgas verwarmen'. De Franse groep zet ook in op een goede klantendienst, die vanuit België zal werken. Op termijn hoopt Direct Energie ook productiecapaciteit in België te hebben.

De leverancier heeft één tariefplan voor gas en elektriciteit. Nieuwe klanten kunnen gedurende één jaar (in Vlaanderen en Wallonië) of zelfs gedurende drie jaar (in Brussel) genieten van een vaste prijs. De klantendienst van Poweo is gevestigd in België.

De voorbije vijftien jaar heeft de gas- en elektriciteitsmarkt in België een grondige metamorfose ondergaan. Het aantal spelers is sterk toegenomen en de structuur van de markt is fundamenteel veranderd. De katalysator van deze veranderingen is de liberalisering van de energiemarkten die gestuurd wordt door de Europese Unie.

Vroeger verliep de elektriciteitslevering volledig via de intercommunales en Electrabel. Men kon dus enkel aansluiten bij de elektriciteits- en/of aardgasintercommunale van zijn gemeente. Sinds 1 juli 2003 is de volledige elektriciteits- en aardgasmarkt vrij voor Vlaamse particulieren. De particuliere energiemarkt in Wallonië en Brussel werd vrijgemaakt op 1 januari 2007.

Met de grootschalige 'Energieprijzen vergelijken'-campagne maakt de federale overheid sinds eind 2012 steeds meer Belgen bewust van het feit dat het vergelijken van elektriciteits- en gastarieven een grote besparing kan opleveren. In Vlaanderen had deze campagne bijzonder veel succes.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette