Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe 'smart highways' in voorbereiding

Nieuwe 'smart highways' in voorbereiding

De gemeente Oss in de Nederlandse provincie Noord-Brabant presenteerde vorig jaar met de opening van de eerste 'smart highway' een wereldprimeur. Weggebruikers rijden er over een duurzame 'slimme' weg die allerlei handige snufjes biedt. De 'N329- Weg van de Toekomst', het testproject van ontwerper Daan Roosegaarde en Heijmans in Oss, bestaat uit 'glowing lines', lichtgevende lijnen die overdag energie opladen en deze in het donker weer afgeven. De veiligheid en het wegoverzicht nemen toe door deze toepassing.

De Nederlandse minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen reageerde positief op het project en besliste al dat voor de Afsluitdijk, die Noord-Holland en Friesland met elkaar verbindt, ook een 'smart highway'-concept zal worden uitgewerkt.

Ook de Noord-Brabantse gemeente Helmond sloot een overeenkomst met Heijmans om samen innovaties inzake slimme mobiliteit, infrastructuur en design te ontwikkelen en toe te passen. Er zal eveneens een vernieuwend concept worden ontwikkeld voor de slimme (snel)weg van morgen.

Het brein achter de 'smart highway' is ontwerper Daan Roosegaarde. In samenwerking met wegenbouwer Heijmans ontwikkelde hij de slimme snelweg. Het concept werd gelanceerd op een eerdere editie van de Dutch Design Week. Sindsdien is de technische ontwikkeling gestart en zijn verschillende versies getest. Het resultaat in Oss is als 'matured design' te bekijken. De 'glowing lines' kunnen elke avond door weggebruikers ervaren worden op de N329 in Oss. Symbolen op het wegdek geven weggebruikers bepaalde informatie (bv. wanneer het vriest of glad is) en een deel van de weg is voorzien van een inductiesysteem dat elektrische auto's kan opladen tijdens het rijden.

'Onze samenleving staat de komende jaren voor grote opgaven waarin belangen op het gebied van economie, duurzaamheid, energie en mobiliteit samenkomen. 'Oude' oplossingen, systemen en mechanismen waarop we tot dusver vertrouwden, werken niet meer. We zullen nieuwe oplossingen moeten bedenken die deze belangen bij elkaar weten te brengen. Smart Highway is een vernieuwend concept voor de intelligente, interactieve weg van morgen en ons antwoord op deze ontwikkelingen', aldus Bart Coppelmans, commercieel manager bij Heijmans.

'Het 'smart highway'-innovatieprogramma koppelt een andere manier van kijken aan innovatieve ideeën die slim omgaan met de mogelijkheden die nieuwe technologieën bieden. Ze zijn het resultaat van intensieve samenwerking tussen Heijmans en ontwerper Daan Roosegaarde. Centraal in het concept staan de thema's duurzaamheid, veiligheid en beleving. Deze krijgen hun uitwerking in de nieuwste technieken op het gebied van energie en licht.'

'Sinds de jaren '80 van vorige eeuw wordt al geschreven over intelligente wegen. De focus op innovatie lag tot nu toe echter bij de auto. We innoveren het wegdek met designs als 'Glow-in-the-dark Belijning', 'Dynamische Verf', 'Interactief Licht' en 'Electric Priority Lane'. Het design en de interactiviteit van Studio Roosegaarde en de specialistische kennis en de ervaring van ­Heijmans halen het beste van twee werelden naar boven. Hoewel de verschillen tussen de bedrijven groot zijn, delen we ons voornaamste doel: het innoveren van het Nederlandse landschap', vervolgt Coppelmans.

'Momenteel werken we aan de productontwikkeling en beproeving van diverse technieken, waaronder de 'Glowing Lines' en 'Dynamic Paint'. De glowing lines zijn momenteel het verst in hun ontwikkeling. Daarvan is een werkend prototype gemaakt en het materiaal is succesvol getest in het laboratorium van Heijmans. De belijning laadt zichzelf op met daglicht en straalt 's nachts het licht gedurende ruim tien uur weer uit. Interactieve lampen langs de weg springen aan wanneer auto's voorbij rijden, waardoor lantaarnpalen die de hele nacht branden overbodig worden', besluit de commercieel manager.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten