Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe sluis Terneuzen kost 1,1 miljard '

Vlaanderen en Nederland hebben een akkoord over de bouw van een nieuwe sluis in Terneuzen. De Vlaamse regering beëindigt tevens de geschillenprocedure rond de Hedwigepolder. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts bekendgemaakt in Terneuzen, waar hij met de Nederlandse minister Melanie Schultz van Haegen, bevoegd voor Infrastructuur en Milieu, een verdrag sloot voor de bouw van de nieuwe sluis. Het totale project is goed voor een investering van 1,1 miljard '.

Bij de ondertekening van het verdrag in Terneuzen prees minister Weyts het effect van de investering voor de goede samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. De nieuwe sluis in Terneuzen wordt een krachtige hefboom voor de economische ontwikkeling van de haven van Gent en de volledige Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Seine-Schelde

'Het blijft niet bij investeringen in de sluis. Nadien volgt nog de aanpassing van het achterliggende kanaal Gent-Terneuzen. In de toekomst werken we ook samen met Frankrijk aan investeringen in de Seine-Schelde-verbinding zodat we via de sluis van Terneuzen uiteindelijk de Schelde verbinden met Parijs. Deze sluis vormt een uitstekend alternatief voor het vrachtvervoer over onze overvolle wegen', aldus Ben Weyts.

Het verdrag tussen Vlaanderen en Nederland luidt een nieuwe periode van constructieve samenwerking en wederzijds vertrouwen in. De Vlaamse regering beëindigt nu ook de geschillenprocedure rond de Hedwigepolder. Die procedure werd meer dan twee jaar geleden door Vlaanderen ingespannen tegen Nederland. Weyts heeft alle vertrouwen in een goede afwikkeling van dit dossier.

De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder moet het leefmilieu van de Scheldedelta versterken en verankeren. In 2005 spraken Vlaanderen en Nederland af dat de Hedwigepolder teruggegeven zou worden aan de natuur. Later ontstond onenigheid over de gemaakte afspraken, maar sinds het aantreden van de huidige regering-Rutte II zit het dossier weer op het goede spoor. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bus- en fietstunnel van 1.500 ton op zijn plaats geschoven in Kortrijk

Bus- en fietstunnel van 1.500 ton op zijn plaats geschoven in Kortrijk

Jan De Nul heeft in opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen een nieuwe fiets- en bustunnel in de Kortrijkse stationsbuurt op zijn plaats geschoven. De voorbije weken bouwde Jan De Nul deze tunnel van 35 m en 1.500 ton prefab naast de[…]

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Voorontwerp Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen is klaar

Voorontwerp Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen is klaar