Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe repetitiezaal voor Nationaal Orkest

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuwe repetitiezaal voor Nationaal Orkest

© all_rights_reserved_naftalina007

Het Belgian National Orchestra heeft een aanbesteding gelanceerd voor de uitbreiding en modernisering van zijn repetitieruimte, gelegen tegenover het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel waar het orkest in permanente residentie is. De start van de verbouwingswerkzaamheden van de nieuwe oefenruimte is gepland voor het najaar van 2020.

De nieuwe repetitieruimte bevindt zich op dezelfde plek als de huidige, die al decennialang in gebruik was, maar niet al het beschikbare volume benutte. Het strippen van alle muren en scheidingswanden levert 30% aan extra oppervlakte op en verdrievoudigt zowat het volume. De repetitieruimte wordt een doorslag van de Henry Le Bœufzaal, naar het voorbeeld van de Wiener Philharmoniker en het Concertgebouworkest in Amsterdam, die ook oefenen in een ruimte die hun concertzaal nabootst. Ze zal over een betere akoestiek beschikken en met state-of-the-artapparatuur uitgerust worden.

Behalve een verbeterd werkcomfort biedt de nieuwe ruimte het orkest ook de mogelijkheid om te repeteren in nagenoeg dezelfde omstandigheden als in de concertzaal. Dat komt de kwaliteit van de uitvoeringen ten goede, met name omdat het orkest dan een eigen ‘klank’ kan ontwikkelen. Daarnaast beschikt het Belgian National Orchestra voortaan over tweemaal zoveel repetitietijd in de Henry Le Bœufzaal, waarin het orkest om de twee jaar, tijdens de viool- en cellosessies, de finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd begeleidt.

De repetitieruimte wordt flexibel ingericht zodat ze ook andere functies kan vervullen, bijvoorbeeld kamermuziekconcerten, colloquia of seminars. Overigens ligt de exploitatie ervan bij Bozar, de partner van het orkest, die daardoor een extra zaal ter beschikking krijgt voor evenementen. Zo kan een gastorkest de repetitieruimte gebruiken wanneer het Belgian National Orchestra in de Henry Le Bœufzaal repeteert.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Extra renovatiewerken voor Design Museum Gent

Extra renovatiewerken voor Design Museum Gent

Het Design Museum Gent krijgt niet alleen een renovatie van de historische gebouwen en een volledig nieuwe vleugel, ook de bestaande vleugel uit 1992 wordt onder handen genomen. De moderne vleugel wordt ruimer en krijgt een betere[…]

28/01/2022 | Gentoverheidsopdracht
Leuven zoekt erfpachter voor kasteel De Bron in Kessel-Lo

Leuven zoekt erfpachter voor kasteel De Bron in Kessel-Lo

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

Meer artikels