Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe renovatiepremie moet in twee keer worden aangevraagd

Nieuwe renovatiepremie moet in twee keer worden aangevraagd

De Vlaamse regering lanceert een nieuwe renovatiepremie. Het woonpatrimonium is verouderd, met de nieuwe premie moet de woonkwaliteit in Vlaanderen gericht worden opgetrokken. Het woononderzoek dat begin dit jaar werd voorgesteld, leert dat de renovatienoden groot zijn, net als de behoefte aan doelgericht renoveren. De nieuwe renovatiepremie zet daarop in.

'De renovatiepremie wordt niet gefiscaliseerd. Iedereen zal net zoals bij de oude premie recht hebben op maximum 10.000 '. Fiscalisering gaf die garantie niet: mensen die geen belastingen betalen, zouden de premie dan niet kunnen krijgen. De premie moet voortaan in twee keer worden aangevraagd. Tussen de twee aanvragen moet minstens een jaar liggen en maximum twee jaar. Daardoor wordt een meer gefaseerde aanpak mogelijk. De woning moet minstens 25 jaar oud zijn', verklaart Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans.

De Vlaamse renovatiepremie laat voortaan vier categorieën werkzaamheden (in plaats van zes) in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Het gaat over de structurele elementen van de woning zoals funderingen, de muren, de draagvloeren en de trappen; werkzaamheden aan het dakgebinte, dakbedekking, goten en afvoer; werkzaamheden aan ramen en buitendeuren en ten slotte alles wat met de elektrische installatie, de sanitaire installatie in de badkamer, het toilet en de centrale verwarming te maken heeft.

Per categorie van werkzaamheid kan een premie bekomen worden van maximum 2.500 ', 20% van de in aanmerking te nemen facturen. Wie als eigenaar-bewoner een inkomen heeft dat lager is dan 29.000 ' heeft recht op een hogere premie per categorie, uiteraard steeds met een maximale totaalpremie van 10.000 '. 'Op die manier zorgen we ervoor dat wie renoveert, inzet op de verschillende renovatienoden (dak, schrijnwerk, muren, elektrische en sanitaire installaties) waardoor de algemene woonkwaliteit er sterk op vooruitgaat. Wie een beperkt inkomen heeft, kan per categorie een hogere tussenkomst krijgen zodat hij of zij sneller de maximumtussenkomst van 10.000 ' kan bekomen', aldus Homans.

Extra stimulans

In de Beleidsnota Wonen 2014-2019 werd gesteld dat eigenaars die hun eigendom aan een sociaal verhuurkantoor (svk) willen verhuren hiervoor een extra stimulans zou krijgen. De renovatiepremie doet dat. Wie zijn woning voor minstens negen jaar aan een svk verhuurt, kan de renovatiepremie in één keer aanvragen voor de vier categorieën samen. Bovendien gelden er geen inkomensgrenzen of eigendomsvoorwaarden. Op die manier wil Homans ervoor zorgen dat meer eigenaars kwaliteitsvolle woningen tegen een betaalbare prijs op de huurmarkt brengen.

Bouwunie is tevreden met de duidelijkheid over en het voortbestaan van de renovatiepremie. Een premie is immers veel interessanter voor wie verbouwt. Wel is het volgens de vakvereniging jammer dat deze premie nu in twee keer wordt uitbetaald. Hierdoor moet wie verbouwt soms toch nog langer op zijn geld wachten dan bij de vorige renovatiepremie. Voorts heeft Bouwunie vragen bij het groeperen van de werkzaamheden in vier categorieën. Omdat per categorie van werkzaamheid een premie van maximum 2.500 ' kan bekomen worden, kan dit voor sommige verbouwers minder gunstig uitvallen.

Bouwunie merkt dat de renovatiepremie een belangrijke stimulans is om te renoveren en om deze renovatiewerken te laten uitvoeren door een reguliere aannemer. Sinds de aankondiging van de fiscalisering van de renovatiepremie in oktober 2014 kregen heel wat Vlaamse bouwbedrijven vragen over de wijzigingen aan deze premie. In een enquête van Bouwunie bij 481 bouwkmo's signaleert 43% van de bouwbedrijven dat klanten met vragen hierover bij hen aankloppen. 27% van de bouwkmo's geeft ook aan dat de aangekondigde wijziging een impact heeft op het werkvolume. Consumenten stellen de beslissing om te renoveren uit omdat er geen duidelijkheid is over de premie. Aannemers zien tevens dat mensen hun werkzaamheden meer spreiden in de tijd, opsplitsen en beetje bij beetje laten uitvoeren of voor beperktere, kleinere renovatieprojecten kiezen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip