Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe reeks werken aan het Egmontpaleis in Brussel

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuwe reeks werken aan het Egmontpaleis in Brussel

© Regie der Gebouwen

Aannemer Monument Vandekerckhove is in opdracht van de Regie der Gebouwen begonnen met de tweede fase van de renovatie van de daken van het Brusselse Egmontpaleis. Het betreft het dak van de vleugel Arenbergzaal, met een oppervlakte van ongeveer 1.000 m². De werken duren tot januari 2023 en kosten ongeveer 943.000 euro, inclusief btw.

De komende maanden zijn nog verschillende andere werken gepland, zoals de vernieuwing van de verlichting van de binnenkoer, de restauratie van de Wandtapijtenzaal en de vernieuwing van het buitenschrijnwerk.
 
Het Egmontpaleis is één van de mooiste pronkstukken van het Belgische diplomatieke erfgoed. Hier worden prominente buitenlandse gasten ontvangen en internationale conferenties gehouden. In 2024 zal het ook een centrale ontmoetingsplek zijn tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese unie. De geschiedenis van dit schitterende paleis gaat terug tot 1532 en het gebouwencomplex kende doorheen de eeuwen talrijke aanpassingen en verbouwingen.
 
In een eerste fase (juni 2020 - mei 2021) startte de Regie der Gebouwen met de renovatie van de daken van de Protocollaire vleugel (de vleugel links aan het voorplein). De volledige vernieuwing wordt in erschillende fasen uitgevoerd zodat het gebouw operationeel kan blijven. De werken gebeuren in samenspraak met de directie Cultureel Erfgoed van het Brusselse Gewest aangezien het gebouw beschermd is als monument.
 
Zopas begon de tweede fase, die de vleugel van de Arenbergzaal behelst. Van maart tot en met juli werden enkele voorbereidende studies uitgevoerd betreffende de kwaliteit van de leien op het dak en de stabiliteit van de dakstructuren en de zolder. De eigenlijke werken omvatten de renovatie van de dakbedekking, de dakgoten en het buitenschrijnwerk van de zolderverdieping. 
 
Ook de houten structuren van de dakconstructie zullen worden verstevigd of vervangen. Alle houtconstructies van de zolderverdieping worden behandeld tegen mogelijke insecten die het hout aantasten. De werken zullen vermoedelijk tegen januari 2023 afgerond zijn. Om de veiligheid te garanderen, worden de vergaderzalen in de vleugel Arenbergzaal van augustus tot en met januari niet meer verhuurd aan externen.
 
De derde fase houdt de renovatie in van het dak van de vleugel Zuid, Oost en West. Het dossier voor deze werken zal gepubliceerd worden in 2023. De bedoeling is om de werken aan te vatten onmiddellijk na het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, dat plaatsvindt van januari 2024 tot juni 2024.

Andere werken 

Naast de dakenrenovatie, lopen er nog andere renovatie- en restauratieprojecten voor het Egmontpaleis. In het najaar van 2022 wordt de huidige verlichting rondom de Erekoer vervangen door energiezuinige ledverlichting. Nog in het najaar zal de plafondschildering in het “salon Louis XIV” (in de vleugel Zuid, Oost, West) een restauratiebeurt ondergaan. De Wandtapijtenzaal op de eerste verdieping van de Verbindingsvleugel wordt eveneens hersteld en gerestaureerd omdat de houten structuur van het plafond en de vloer zijn aangetast. 
 
Eind april 2022 ging het studiebureau Erfgoed en Visie van start met de voorbereidende studie. De eigenlijke werken starten in principe begin 2023. De aangetaste houten structuren worden vernieuwd en krijgen allemaal een behandeling tegen insecten die het hout kunnen aantasten. Het is de bedoeling om de Wandtapijtenzaal te heropenen vóór het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in januari 2024.
 
Begin 2023 wordt gestart met de vernieuwing en restauratie van het buitenschrijnwerk van het complex. Het wordt ook aangepast aan de huidige eisen inzake energie. Zo worden alle vernieuwde ramen voorzien van dubbele isolerende beglazing. Deze werken zullen ongeveer een jaar duren. 

Copyright: Regie der Gebouwen
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels