Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe reeks Bouwmeester Labels geselecteerd

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Nieuwe reeks Bouwmeester Labels geselecteerd

Eén van de onderzoeksprojecten wil een toekomstperspectief voor de vallei van de Kleine Nete ontwikkelen. (Foto: Wikipedia)

De Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) hebben voor de periode 2019-1920 aan drie onderzoeksvoorstellen het Bouwmeester Label toegekend. Het is de zevende keer dat het Team Vlaams Bouwmeester op zoek gaat naar sterke ruimtelijke concepten en geïntegreerde onderzoeksvragen die een positief maatschappelijk verschil kunnen maken.

Met het Bouwmeester Label wil de Vlaamse Bouwmeester vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk. Bedoeling is om ongevraagd onderzoek te ondersteunen in zijn prille beginfase. De Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut kozen voor 2019-20 drie laureaten.
 
BOS+ en Fris in het Landschap willen kwalitatieve vergroening in penitentiaire centra promoten, Bulk architecten gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden van open constructies, en David Verhoestraete (Cluster landschap & stedenbouw) en Jan Staes (UAntwerpen) willen ontwerpend onderzoek inzetten om een visionair toekomstperspectief voor de vallei van de Kleine Nete te ontwikkelen op basis van een synergie tussen vormen van extensief landgebruik.

Groen in de gevangenis

Natuur- en milieuorganisatie BOS+ en ontwerpbureau Fris in het Landschap uit Gent willen aandacht vragen voor de kwalitatieve vergroening van penitentiaire centra en de belangrijke sociale, ecologische en gezondheidsvoordelen die hieruit voortkomen (o.a. verhoogd mentaal en fysiek welzijn van gevangenen en personeel, agressiepreventie, recidivebeperking, verhoogde biodiversiteit, klimaatadaptatie en mitigatie). Met een inspiratiegids voor gevangenisbesturen willen ze praktische ideeën bieden om die vergroening te realiseren.

Open constructies

Bulk architecten uit Deurne (Antwerpen) zal onderzoek doen naar de mogelijkheden van open constructies, die door hun flexibiliteit en aanpasbaarheid ook duurzamer zijn. Er zijn echter verschillende drempels die het moeilijk maken om ze te ontwerpen en te bouwen, zoals dwingende eisenprogramma’s en de huidige rolverdeling tussen architect en ingenieur, die architectuur loskoppelt van constructie.
 
Het architectenteam meent dat de constructie weer moet worden ontworpen indien we de belofte van de intelligente ruïne realiseren. Ze gaan op zoek naar oplossingen voor de genoemde knelpunten en willen samen met een ingenieur een catalogus van vormtypes ontwikkelen waarin de rijkdom wordt geïllustreerd van ontwerpen die starten vanuit constructie en ruimte, eerder dan vanuit een programma.

Kleine Nete

Het onderzoeksvoorstel van David Verhoestraete (Cluster landschap & stedenbouw) en Jan Staes (Universiteit Antwerpen - Ecosystem Management Research Group) focust op de toekomst van de open ruimte vanuit het functioneren van het fysisch systeem en stelt een herijking van het landschap voor op basis van een synergie tussen vormen van extensief landgebruik.
 
De ontginningsgeschiedenis van de Netevallei en de aangrenzende landduinen van de Kempense Heuvelrug is exemplarisch voor het openruimtebeleid in Vlaanderen en illustreert waartoe een louter sectorale opdeling van de open ruimte kan leiden. Het onderzoeksteam wil pleiten voor een drastische omslag in het planologisch hokjesdenken en wil ontwerpend onderzoek inzetten om een visionair toekomstperspectief voor de vallei van de Kleine Nete te ontwikkelen.
 
De laureaten krijgen elk 5.000 € om hun project uit te werken tot een dossier dat hun idee ingang kan doen vinden bij beleidsmakers en administraties. Het Team Vlaams Bouwmeester engageert zich bovendien om de geselecteerde onderzoeksintenties op de politieke agenda te helpen plaatsen.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Gent reikt zijn eerste Architectuur Prijs uit

Gent reikt zijn eerste Architectuur Prijs uit

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Meer artikels