Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe prefab MS-cabine voor elek­trische bussen op Brussels Airport

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuwe prefab MS-cabine voor elek­trische bussen op Brussels Airport

De luchthavenuitbater heeft zich geëngageerd om de CO2 -uitstoot van de luchthavenactiviteiten van Brussels Airport tegen 2030 te verminderen met 40% ten opzichte van 2010. Daarom besliste Brussels Airport zijn buspark te vergroenen en werden 30 elektrische bussen gekocht, goed voor een investering van 13 miljoen €. Deze bussen rijden volledig elektrisch en zorgen ervoor dat jaarlijks 400 ton minder CO2 zal worden uitgestoten. De passagiers zullen met alle comfort worden vervoerd : gratis Wifi, digitale on-board-communicatie (vluchtinformatie) en ze rijden nagenoeg geluidloos.

De uitbouw van de middenspanningsinstallatie voor het opladen van de elektrische bussen werd verzorgd  door de firma VMA Nizet uit Louvain-La-Neuve en de laagspanningsinstallatie werd door ENGIE Fabricom uitgevoerd. De elektrische installaties werden geplaatst in twee MS-cabines in prefabbeton die door Lithobeton werden geleverd. 

De cabines zijn enerzijds een courant type Taurus met een lengte van 3,25 m en het nieuwe, grote type Libra met een lengte van 8,25 m en een hoogte van 3 m.  De stelplaats met 30 laadpalen bevindt zich aan de start- en landingsbaan naast de “Connector”.  Elk laadpunt gebruikt 88 A waardoor één elektrische bus in zowat 3 uur volledig wordt geladen en dan een autonomie heeft van 80 km. In de grote Libra-cabine staan twee transformatoren van telkens 1.600 kVA en twee LS-borden die de 30 laadpalen voeden en beveiligen. De Taurus-cabine werd gekozen voor het onderbrengen van de MS-schakelcellen en meetcellen. Beide betonnen cabines zijn afgewerkt met een structuurverf in dezelfde RAL-kleur waardoor er een mooi esthetisch geheel wordt bekomen.In de sector van de cabines is Lithobeton marktleider in België. Zo is Lithobeton ‘hofleverancier’ van de distributiecabines voor netbeheerders als Fluvius, Ores, Sibelga en Resa. Tevens is Lithobeton een bevoorrechte partner voor vele  elektro-installateurs in België. Vorig jaar werden meer dan 1.200 cabines geleverd. Alle cabines van Lithobeton zijn conform Synergrid C2/112.  Om tegemoet te komen aan de vraag naar grote technische ruimtes van meer dan 6 m lengte investeerde Lithobeton vorig jaar in de nieuwe Libra-cabine. Deze betoncabine is beschikbaar in vier verschillende lengtes (6,5, 7,25, 8,25 en 9 m) waarbij de bovenbouw en de kelder kunnen worden geproduceerd in verschillende hoogtes.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

Meer dossierstukken online op omgevingsloket

De meeste dossierstukken die te maken hebben met het openbaar onderzoek over een omgevingsvergunning zullen vanaf half mei online te vinden zijn. Die ingreep gebeurt om zoveel mogelijk te vermijden dat documenten die al digitaal beschikbaar[…]

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Besix boekt topresultaten, maar verwacht tragere groei

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Six haalt megaproject in Vilvoorde binnen

Meer artikels