Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe naam voor fabrikanten buitengevelisolatie

Nieuwe naam voor fabrikanten buitengevelisolatie

Foto: Filip Dujardin - Architect: A2M

De Belgische federatie van fabrikanten van buitengevelisolatiesystemen IVP-ETICS heeft een nieuwe naam: Xhermo.be - Façade Insulating System Association. Xthermo.be ontwikkelt en verspreidt documentatie bij alle actoren doorheen het hele bouwproces (investeerders, bouwheren, architecten, algemene aannemers, uitvoerders, studenten en andere beïnvloeders).
Xthermo.be is ook een aanspreekpunt met bevoegde instanties binnen de overheden. De fedderatie ondersteunt de bewustwording van overheden en het grote publiek van de permanente economische en ecologische voordelen van een ETICS-systeem op korte en lange termijn. Tevens promoot Xthermo.be de kwaliteitsvolle toepassing van het volledige gesloten systeem. Sierpleister en andere afwerkingsmaterialen worden op hun beurt gepromoot als esthetische, architecturale en functionele gevelafwerking.
 
Xthermo.be is ook het adres van een vernieuwde website voor alle actoren uit het bouwproces die op zoek zijn naar informatie over ETICS (buitengevelisolatiesystemen met pleisterwerk). Op de website is heel wat nuttige en merkneutrale informatie te vinden, handig voor bijvoorbeeld een plaatser of architect die op één plaats het antwoord op zijn vragen vindt.

Eén van de meest opvallende documenten op de nieuwe website is het uitgebreide technisch handboek. Dit is niet alleen een bijzonder handige informatiebron, gevuld met technische informatie en specifieke richtlijnen, maar ook een illustratie van de intense samenwerking tussen de verschillende leden.

Het handboek is opgevat als een algemene technische leidraad en richtlijn, zonder echter als allesomvattend of beperkend beschouwd te mogen worden. Het is de betrachting om die specifieke zaken toe te lichten die van toepassing zijn in de ontwerpfase of in de uitvoeringsfase (de voorbereidende werken, de gevelisolatiewerken zelf] of zelfs bij de afsluitende werken. Er wordt ook stilgestaan bij het onderhoud en de nazorg van buitengevelisolatiesystemen.

IVP-ETICS, vanaf nu dus Xthermo.be, werd in 2008 opgericht in de schoot van IVP, de Federatie van de Belgische fabrikanten en leveranciers van verven, vernissen, stopverven en drukinkten. De vereniging wil informatie verschaffen aan alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn, dit om het buitengevelisolatiesysteern ETICS op een duurzame en kwalitatieve manier te laten toepassen.
 
ETICS is de afkorting van ‘External Thermal Insulation Composite System’. Een buitengevelisolatiesysteem wordt toegepast aan de buitenschil van een gebouw om de energieprestaties van zowel nieuwe als bestaande gebouwen te verbeteren. Een dergelijk systeem is erg kostenefficiënt en heeft in de praktijk haar dienst reeds langer dan 50 jaar bewezen. Een toegepast ETICS-systeem vermindert de thermische transmissie door buitenmuren aanzienlijk en helpt de kosten voor verwarming en koeling te verlagen. Het wooncomfort stijgt hierdoor enorm.

Bovendien verbetert het ETICS-systeem, dankzij de warme en droge binnenoppervlakken van muren, ook het hygiënische comfort van het interieur van het gebouw en helpt het schimmelvorming te voorkomen. Het aantal nieuwe gebouwen in vele landen neemt af, hierdoor worden buitengevelisolatiesystemen vaker gebruikt voor thermische renovaties. Op de markt is er een uitgebreid assortiment van ETICS-systemen beschikbaar om te voldoen aan de verschillende actuele energie -en klimaateisen.

De leden van Xthermo.be vertegenwoordigen samen het overgrote deel van de Belgische ETICS-markt. De leden (AXO Industries, Cantillana, Caparol (DAW), Knauf, Mapei, Sto en Willco Products) stellen hun uitgebreide kennis ten dienste van het realiseren van de meest kwalitatieve, ecologische en energiezuinige gevels, zowel in nieuwbouw als in renovatie.

 Xthermo.be staat voor duurzame, hoogwaardige en technisch goedgekeurde isolatiesystemen. Alle leden van xthermo zijn houder van een ATG, een Belgische Technische Goedkeuring uitgegeven door het BUtgb die de prestaties van hun buitengevelisolatiesystemen beschrijft en bevestigt. Op internationaal vlak is er de ETA-goedkeuring (European Technical Assessment) die eveneens de prestaties van de systemen bevestigt. Deze twee certificaten vullen elkaar aan en wijzen op de hoogstaande kwaliteit van de producten en systemen.

“Onze sector heeft al een tijdje de wind in de zeilen, dankzij de ambities van consumenten, architecten en zowat alle Belgische en Europese overheden omtrent energie-efficiënt bouwen en verbouwen. ETICS sluit met haar economische en ecologische voordelen perfect aan op deze tendens. Wij kijken echter altijd vooruit. De markt blijft volop in beweging, daarom is er meer dan ooit nood aan een standvastige, betrouwbare en actuele bron van informatie. Die rol kunnen we dankzij Xthermo.be nu nog beter spelen”, besluit Gino Gailliaert, de voorzitter van Xthermo.be.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen restaureert ’t Schipke en Hof van Busleyden

Mechelen restaureert ’t Schipke en Hof van Busleyden

De stad Mechelen start dit voorjaar de restauratie van twee waardevolle panden aan de Frederik de Merodestraat in het hart van de stad. Het leegstaande historische pand ‘t Schipke wordt gerestaureerd om er vervolgens een museumcafé[…]

15/04/2022 | DakErfgoed
Hoogdringende dakrestauratie nodig voor Mechelse kerk

Hoogdringende dakrestauratie nodig voor Mechelse kerk

Gevangenis van Ieper wordt gerenoveerd en breidt uit

Gevangenis van Ieper wordt gerenoveerd en breidt uit

Nieuw kenniscentrum in Geraardsbergen is groen stadsbaken

Nieuw kenniscentrum in Geraardsbergen is groen stadsbaken

Meer artikels