Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe Matexi Award wordt uitgereikt op Publica

Gerelateerde onderwerpen :

Nieuwe Matexi Award wordt uitgereikt op Publica

Woningbouwer en buurtontwikkelaar Matexi roept een nieuwe prijs in het leven die tijdens de Publica Night in Tour & Taxis op donderdag 2 juni door Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad, zal worden uitgereikt. Met deze prijs bekroont Matexi succesvolle initiatieven van lokale overheden en hun partners die buren bij elkaar brengen. Matexi wil met deze prijs het belang van goede buurten extra in de verf zetten. Kandidaten kunnen tot 1 mei hun dossier indienen.

Sociaal weefsel

Acht op de tien Belgen die op zoek gaan naar een woning vinden de buurt belangrijk. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Matexi. Tegelijkertijd kennen we nog amper onze buren en brokkelt het sociale weefsel in vele buurten af. Matexi wil daar iets aan doen en roept dit jaar met de Matexi Award een nieuwe prijs in het leven. Matexi richt zich hiermee op leuke initiatieven die nieuwe en bestaande buurtbewoners met elkaar in contact brengen.

'Aangename buurten worden vooral gemaakt door de mensen die er samenleven. Met de Matexi Award willen we de lokale besturen, onze partners, en de initiatiefnemers belonen voor het harde werk dat zij samen ondernemen om hun buurten te doen bruisen', zegt Gaëtan Hannecart, ceo van Matexi.

Steden en gemeenten streven naar een buurtleven dat de tand des tijds doorstaat. Steeds vaker gaat het daarbij verder dan gewoon een budget vrijmaken voor een straatfeestje. Ze herbestemmen ruimtes, stellen welkomstpakketten samen voor nieuwe bewoners of houden een eigen buurtblog of buurtjournaal bij. Niet zelden zijn het bewoners zelf die initiatieven nemen, maar even vaak staat de lokale overheid ervoor open om die buurtideeën financieel, logistiek en inhoudelijk te steunen.

Naaste buur

'Vandaag zijn we dankzij de modernste technologieën mobieler dan ooit. We onderhouden moeiteloos vriendschappen met mensen uit de hele wereld, we posten 'real-time status updates' waar we ook zijn, enz. Daarbij is echter het contact met onze naaste buur minder vanzelfsprekend geworden. In deze context en gezien de multiculturele uitdagingen van vandaag blijft het des te belangrijker om oog te hebben voor de mensen in de directe woonomgeving. Vanuit die overtuiging steun ik van harte de Matexi Award voor het 'meest verbindende buurtinitiatief'', verklaart Herman Van Rompuy.

Tine Vandecasteele uit Deinze dingt alvast mee naar de prijs: 'In Astene is het goed wonen. Met onze ploeg van beweging.net-vrijwilligers willen we daar graag toe bijdragen. Daarom organiseren we acties om onze straten proper te houden en onze schoolomgevingen verkeersveilig. Maar in de eerste plaats willen we vooral mensen bijeen brengen. We kunnen daarvoor steeds rekenen op de steun van het Deinse stadsbestuur. Als lokale vereniging ervaren we het echter als zeer bemoedigend dat ook een private buurtontwikkelaar zoals Matexi verbindende buurtinitiatieven naar waarde weet te schatten', aldus Tine.

Kandidaturen

Elk lokaal bestuur kan tot 1 mei een dossier indienen via de website van Publica (http://publica-brussels.com/publica-night) om in aanmerking te komen voor de eerste Matexi Award. Kandidaten kunnen zich alleen inschrijven of samen met hun partner(s), bijvoorbeeld een ander lokaal bestuur, een vzw of een persoon. Een jury met vertegenwoordigers van o.a. de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Union des Villes et Communes de Wallonie (UVCW) en Matexi zal ieder project beoordelen op vier criteria: het verbindende effect, de originaliteit, de schaalbaarheid en de impact op lange termijn. De winnaar gaat naar huis met een cheque van 1.000 ' om zijn of haar initiatief voort uit te bouwen.

Met ruim 350 medewerkers ontwikkelt Matexi momenteel 600 buurten in 300 steden en gemeenten en zorgt het daarbij voor 2.500 indirecte jobs. De buurtontwikkelaar realiseert ieder jaar een duizendtal woningen en appartementen en bezorgde sinds zijn oprichting al een thuis aan meer dan 35.000 gezinnen.

Beleidsmakers

Op donderdag 2 en vrijdag 3 juni heeft in Tour & Taxis in de Brusselse Havenlaan voor het eerst Publica plaats, dat zich profileert als het salon van de beleidsmakers. Het wordt georganiseerd door EBP, marktleider inzake informatie over en begeleiding bij overheidsopdrachten. Dit tweetalige professionele ontmoetingsforum van actoren in de publieke sector, hun belangrijke partners en leveranciers gespecialiseerd in managementdienstverlening, stedenbouw en ruimtelijke ordening wil antwoorden bieden op en tastbare oplossingen aanreiken voor de noden en problemen waarmee ambtenaren en verkozenen dagelijks worden geconfronteerd.

Publieksprijs

Tijdens de Publica Night op 2 juni worden naast de eerste Matexi Award voor het meest verbindende buurtinitiatief nog drie andere prijzen uitgereikt. Er gaan prijzen naar de meest duurzame overheidsopdracht, het technisch meest vernieuwende openbare bouwwerk en het meest ict-gelinkte overheidsproject. Voor elke categorie is tevens een publieksprijs voorzien. Daarvoor kan ter plaatse worden gestemd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

In de stad Torhout wordt door de lokale politie Kouter een nieuw politiegebouw met een honderdtal werkplekken gerealiseerd. Het ontwerp is van META architectuurbureau uit Antwerpen. Voor iedere stap in het ontwerpproces werd nauw samengewerkt[…]

13/05/2022 | Projectennieuwbouw
Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

MAXXI in Rome gaat uitbreiden en wordt dubbel zo groot

MAXXI in Rome gaat uitbreiden en wordt dubbel zo groot

Nieuwbouw voor academie en harmonie van Nazareth

Nieuwbouw voor academie en harmonie van Nazareth

Meer artikels