Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Nieuwe lichttechnologie doodt virussen in een seconde

Gerelateerde onderwerpen :

,
Nieuwe lichttechnologie doodt virussen in een seconde

(c) Tescas

Tescas, een start-up met vestiging in Melle, introduceert naar eigen zeggen als eerste in Europa een uniek toestel dat via FAR-UVC in minder dan een seconde alle virussen doodt en dat kan gebruikt worden in ruimtes terwijl mensen en dieren er aanwezig zijn. Het toestel met 30.000 branduren maakt deel uit van een pakket van desinfectiemaatregelen op maat van elke sector.
“Het is evident dat wij nu in eerste instantie onze rol willen spelen in de heropstart van de horeca. Terecht neemt Horeca Vlaanderen in het Safe Spring-plan luchtcontrole op als belangrijke voorwaarde voor heropening. Het goede nieuws: alles is voorhanden om met Europese technologie de lucht te controleren én te zuiveren. De bewezen doeltreffende technologie kan nog vandaag geïmplementeerd worden”, stelt Tescas-oprichter Jelle Vanherck.

Licht

“Licht kun je vanuit verschillende perspectieven benaderen. Het gezondheidsaspect ging mij steeds meer fascineren. Na bezoeken aan een 200-tal bedrijven, verspreid over Europa, besefte ik dat de wetenschappelijke kennis gericht moest ingezet worden in de strijd tegen virussen zoals covid-19 en dat dit door versnippering te weinig gebeurde.” De technologie om lucht en oppervlakken via UVC-licht te zuiveren is niet nieuw, maar de ontwikkeling en toepassing ervan is in een stroomversnelling gekomen. Voor wie wil investeren in het virusvrij maken van horeca, zorginstellingen, cultuurzalen en scholen is het moeilijk het bos door de bomen te blijven zien. “De werking, levensduur en prijs van toestellen zijn heel uiteenlopend en als het om gezondheid gaat, mogen geen risico’s genomen worden. Het kan niet de bedoeling zijn dat handelszaken die het economisch al zo moeilijk hebben, betalen voor technologie die hun behoeften overstijgt of er juist niet voldoende aan beantwoordt.”
 
UVC-verlichting is verkrijgbaar in twee golflengten: 254 nm en 222 nm. Het verschil is het risico bij directe blootstelling: 254 nm is enkel in gecontroleerde omstandigheden veilig voor de ogen en huid en mag dus enkel toegepast worden in niet-bezette ruimtes, dus niet terwijl mensen vergaderen, winkelen of een concert bijwonen. Die techniek wordt bv. gebruikt voor kiem- en bacterievrij maken van operatiekwartieren met een vanop afstand bediende robot.
 
De nieuwste, baanbrekende technologie op het gebied van UVC-verlichting is Far-UVC. Deze valt onder kiemdodende UV, maar gebruikt een kortere golflengte (222 nm) en hogere fotonenergie dan UVC. Het is volgens Vanherck onschadelijk voor mens en dier, maar vernietigt binnen enkele seconden virale-, bacteriële- en schimmelcellen, veel sneller dus dan conventionele UV-lampen. Concreet: wanneer iermand praat zijn eventuele virussen bij 1,5 m social distancing – zelfs zonder mondmasker – uit de lucht voor ze de ander kunnen bereiken.
 
Tescas, voluit The European Society for Clean Air and Surfaces, is een groep van Europese UVC-experts die een samenwerking zijn gestart op initiatief van Jelle Vanherck, specialist in verlichting en HVAC-installaties in de Benelux. Aansluitend op het succes van de UVC-afdeling van zijn bedrijf Light Advice Europe ging hij op zoek naar de beste expertise op het vlak van UVC-desinfectie en creëerde een netwerk van vooraanstaande ingenieurs die met baanbrekende apparatuur en software-simulaties in hun laboratoria de gezonde omgevingen van de toekomst creëren met UVC-licht. De resultaten van wereldwijd onderzoek in de jongste technologieën en innovaties worden zo gecombineerd tot een sterk totaalpakket van elkaar aanvullende desinfectie-oplossingen.
 
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels